به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا،وب سایت سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام در آخرین به روز رسانی خود اعلام کرد: هر بشکه سبد نفتی اوپک روز پنج شنبه (۲۰ آذر) با ۵۶ سنت افزایش ۴۸.۸۷ دلار فروخته شده است.
این نوع نفت روز چهارشنبه (۱۹ آذر) ۴۸.۳۱ دلار در هر بشکه فروخته شده بود. به این ترتیب، قیمت سبد نفتی اوپک، بالاترین قیمت از ماه ژانویه ۲۰۲۰ را به خود اختصاص داده است.
قیمت سبد نفتی اوپک در ششم ژانویه به ۷۰.۸۷ دلار در هر بشکه رسیده بود که بالاترین قیمت سال ۲۰۲۰ به شمار میرود.
بازارهای جهانی در هفتهای که گذشته
درحالی که هر دو شاخص نفتی، پنجمین هفته افزایشی در دو هفته پیش ثبت کرده بودند، اما با ادامه افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در جهان که سری دیگری از محدودیتهای قرنطینگی را به دنبال داشت، از جمله محدودیتهای جدید شدید در کالیفرنیای جنوبی در آمریکا، بازارهای جهانی با کاهش قیمت آغاز به کار کردند.
اما در روز چهارشنبه به دنبال اخبار مثبت در مورد ویروس کرونا که سبب شد تا سرمایهگذاران نسبت به بهبود تقاضا برای سوخت امیدوار شوند، قیمت نفت به بالای ۴۹ دلار در هر بشکه رسید.
در ساعات ابتدایی آخرین روز کاری بازارهای جهانی از آنجایی که عرضه برنامه های واکسیناسیون واکسن کرونا، امید به بهبود تقاضا در سال آینده را تقویت کرد، قیمت نفت افزایش یافت و برنت برای نخستین بار از ماه مارس به بالای ۵۰ دلار در هر بشکه رسید.
در نهایت، به علت نگرانی در مورد محدودیتهای جدید کرونایی برای کسب و کارها در نیویورک که بر پیشرفتهای مربوط به برنامه واکسیناسیون در این کشور پیشی گرفت، هر بشکه نفت برنت ۴۹.۹۷ دلار و هر بشکه نفت خام آمریکا ۴۶.۵۷ دلار معامله شد.
اما نفت برنت طی هفته گذشته ۱.۵ درصد و نفت تگزاس آمریکا WTI کمتر از یک درصد افزایش ارزش را ثبت کردند. این افزایش، نخستین ششمین هفته متوالی افزایشی قیمت نفت از ماه ژوئن به شمار میرود.
اوپک پلاسی ها و سرنوشت «توافق کاهش تولید»
کشورهای عضو اوپک و تولیدکنندگان غیراوپکی موسوم به اوپک پلاس متعهد شدند تا در ماه می (۲۰۲۰) ۹.۷ میلیون بشکه در روز از تولید خود بکاهند تا به فزونی عرضه بسیاری که در بازار پس از شیوع کرونا و اعمال قرنطینه وجود داشت، پایان دهند.
بهبود تقاضا برای نفت آغاز شده و این امر سبب شد تا این گروه تصمیم بگیرد که تولید خود را در ماه آگوست (۲۰۲۰) به ۷.۷ میلیون بشکه در روز برساند که سهم اوپک ۴.۸۶۸ میلیون بشکه در روز است.
قرار بود از ماه ژانویه (۲۰۲۱) بالغ بر ۲ میلیون بشکه دیگر افزایش عرضه صورت بگیرد.
با افزایش عرضه اوپک و شمار مبتلایان به ویروس کرونا که به تقاضا برای نفت آسیب زده است، قیمت نفت در اکتبر ۱۱ درصد افت کرد و به ۳۷ دلار در هر بشکه رسید، این امر سبب شده است تا تحلیل های مختلفی در مورد ادامه توافق کاهش تولید ارائه شود.
نشستهای رسمی و غیررسمی اوپک پلاس در هفته گذشته برگزار شد که هر کدام یک روز به تعویق افتاد، زیرا اعضا نتوانستند به توافق برسند.
این امر سبب شد تا سخنگوی کرملین اعلام کند اختلافات شدید همانند آنچه در اوایل سال ۲۰۲۰ وجود داشت، میان روسیه و اوپک وجود ندارد و رئیس جمهور روسیه هیچ برنامه برای تماس با پادشاه عربستان پیش از برگزاری نشست اوپک پلاس در روز سه شنبه ندارد.
در نهایت، اوپک پلاس بر سر افزایش ماهانه ۵۰۰ هزار بشکه در روز از ماه ژانویه توافق کردند.
پیش بینی قیمت ۴۵ دلاری برای نفت در سال ۲۰۲۱
موسسه رتبهبندی فیچ پیش بینی کرد به دنبال تصمیم اوپک پلاس برای افزایش تولید ۵۰۰ هزار بشکه در روز ماهانه از ژانویه ۲۰۲۱، متوسط قیمت نفت در سال آینده به ۴۵ دلار در هر بشکه برسد.
به گفته مدیر ارشد این موسسه، خبرهای مربوط به واکسن کرونا قیمت نفت را در پایان ماه گذشته، بالا برد و این حقیقت که اوپک پلاس پس از مذاکرات طولانی، بر سر گامهای بعدی توافق کاهش تولید به توافق رسیدند، کمک کرد تا قیمتها در هفته گذشته در همان سطح بماند.
با این حال، این شرایط به زودی تغییر می کند، چراکه چالش های در مورد توزیع واکسن و حقیقت این امر که نفت بیشتری در سال آینده ناشی از تصمیم اوپک پلاس به بازار روانه می شود، خود را نشان خواهد داد و اینها بدون در نظر گرفتن افزایش تولید نفت لیبی است که از توافق اوپک پلاس مستثنی است.
کمترین قیمت سبد نفتی اوپک
با این حال، کمترین قیمت نفت اوپک تاکنون در روز چهارشنبه (سوم اردیبهشت ماه) برابر با ۱۲.۲۲ دلار در هر بشکه رقم خورد.
پیش از این، کمترین قیمت سبد نفتی اوپک در سال جاری میلادی در روز پنج شنبه (۱۳ فروردین) با ۱۰ دلار و ۴۴ سنت افت به ۱۶.۸۷ دلار در هر بشکه رسیده بود.
این قیمت، کمترین رقم از زمان معرفی سبد نفتی اوپک در سال ۲۰۰۵ به شمار می رفت. سبد نفتی اوپک در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۵ با نفتهای نفت سنگین ایران، صحرای الجزایر، گیراسول آنگولا، دجنو کنگو، زفیرو گینه و رابی لایت گابن معرفی شد.
نفتهای عراق کویت، لیبی، نیجریه، عربستان، امارات، نیجریه و ونزوئلا نیز به آن اضافه شدند.
سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به ۱۰ دسامبر یعنی جمعه ۲۰ آذر، ۴۸.۱۹ دلار در هر بشکه فروخته شد.
سبد نفتی اوپک متشکل از نفت سنگین ایران، نفت سبک عربستان، نفت سبک بصره عراق، نفت صحرای الجزایر، نفت اورینت اکوادور، نفت صادراتی کویت، سیدر لیبی، بونی لایت نیجریه، نفت موربان امارات، مارین قطر، مِرِی ونزوئلا، گیراسول آنگولا، رابی لایت گابن، نفت دجنو کنگو و نفت زفیرو گینه است.
انتهای خبر/1045/