«بهروز اسلامی» در گفتوگو با آگاه، با اشاره به پویش «دو درجه دمای کمتر محیط»، اظهار کرد: نتایج تحقیقات و یافتههای علمی حکایت از آن دارد که متاسفانه در سالهای اخیر سرمایه اجتماعی با زوال روبه رو بوده است و در این میان شاید اعتماد نهادی و مشارکت اجتماعی که از مؤلفههای سرمایه اجتماعی هستند که با چالشهای بیشتری مواجه بودهاند.
به گفته وی، نتیجه کاهش سرمایه اجتماعی میتواند تبعات مختلفی داشته باشد که کاهش همدلی و مسئولیت پذیری اجتماعی و افزایش بیتفاوتی اجتماعی از جمله آنهاست.
اسلامی اضافه کرد: بیتفاوتی اجتماعی میتواند با اولویت قراردادن ترجیحات شخصی و منافع فردی نه تنها مانع ارتباطات اجتماعی شده بلکه مسئولیت پذیری اجتماعی را به پایینترین حد خود رسانده و در نهایت رشد و توسعه را با چالش و حتی بحران مواجه کند.
وی گفت: از طرفی این که متاسفانه در سالهای اخیر به دلایل گوناگون در بخشهای مختلف با ناترازی مصرف انرژی مواجهایم که علت یابی و حل ریشهای آن نیازمند بررسیهای کارشناسی دقیق است تا ضمن حل این معضل جلوی تسری آن به سایر واحدهای اقتصادی اجتماعی گرفته شود.
وی با اشاره به اعلام پویش «دو درجه کمتر» که به ابتکار دکتر پزشکیان به عنوان رئیس جمهور مردم به آن فراخوانده شدهاند، تصریح کرد: جدا از میزان استقبال عامه مردم از این پویش، این مهم میتواند به عنوان یک شروع در راستای افزایش سرمایه اجتماعی مورد اهتمام باشد.
این جامعه شناس با بیان این که موضوع مذکور از دو جنبه قابل توجه است، اظهار کرد: یکی این که رئیس جمهور به عنوان اولین فرد اجرایی کشور، خود پیشنهاد دهنده و اجرایی کننده آن و درخواست کننده از مردم است و بر اهمیت حضور مردم نه تنها در این پویش بلکه سایر امور واقف است زیرا بدون حضور مردم هیچ امری محقق نخواهد شد.
وی ادامه داد: جنبه دیگر اهمیت این پویش به نگاه و مشارکت مردم برمیگردد زیرا شاهدیم نه تنها در میان مصرفکنندگان گاز خانگی که در اصناف و مشاغل از آن حمایت کرده و به آن پیوستهاند، در این روزهای سرد هرکسی علی رغم برخی انتظارات به حق و درست که از مسئولان دارند و کاستیهای موجود، ضمن درک شرایط کشور و علیرغم کاهش سرمایه اجتماعی که به آن اشاره شد به این پویش پیوسته و ضمن مدیریت بهتر مصرف گاز، امکان استفاده از آن را برای سایر هم میهنان خویش فراهم میکند که این مهم حکایت از افزایش امید و اعتماد نهادی و مشارکت اجتماعی در بدنه جامعه دارد.
اسلامی خاطرنشان کرد: البته نباید از نظر دور داشت که مسئولان نیز باید عملکرد بهتر، ضمن استفاده از این فرصت کوچک که البته در مقطع کنونی بسیار مهم و مغتنم است، در راستای افزایش سرمایه اجتماعی و مؤلفههای آن گام بردارند زیرا به صورت کلی میتوان اذعان داشت به هر میزانی که نظام حاکم و به صورت کلی حاکمیت با شهروندان خود تعامل داشته باشد و اعتماد، خاصه اعتماد نهادی، مشارکت اجتماعی و به صوت کلی سرمایه اجتماعی میان آنها افزایش یابد، بدون تردید گسست میان دولت و ملت کمتر رخ خواهد داد.
این مدرس دانشگاه در پایان یادآور شد: این موضوع، ظرفیتی است که از هر نوع سلاحی در برابر هر تهدیدی بازدارندگی بیشتری خواهد داشت؛ چیزی که در دوران دفاع مقدس آن را به عینه دیدیم و تجربه کردیم.
انتهای خبر/105557/