به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، عدم توازن تولید برق با تقاضا باعث افزایش قطعی برق در پیک مصرف تابستان گذشته شد، بهطوریکه فعالیت برخی از صنایع در زمان اوج مصرف به دلیل کمبود برق متوقف شد و قیمت سیمان نیز به دلیل قطعی برق از ۲۵ هزار تومان به کیسهای ۱۲۰ هزار تومان رسید. این تنشهای زنجیرهای برق در شرایطی به وجود آمد که بنا به آمارهای سازمان توانیر ۸۵ درصد مشترکان برق الگوی مصرف را رعایت کردند اما ۱۵ درصد مشترکان برق دو برابر بیشتر از الگوی اعلامشده برق مصرف کردند.
برق مشترکان پرمصرف افزایش می یابد
محمدحسن متولی زاده مدیرعامل شرکت توانیر الگوی مصرف برق در تهران را ۳۰۰ کیلووات ساعت خواند و گفت«از اول فروردین تا ۳۱ شهریورماه ۸۵ درصد مشترکان خانگی در حد الگوی مصرف داشتند و بهعبارتدیگر ۲۵ میلیون مشترک ماهانه زیر ۳۰ هزار تومان قبض برق پرداخت کردهاند».
بیشتر بخوانید:
کشیدن ترمز پرمصرفها با تعرفه پلکانی برق
تسریع در توسعه نیروگاهها همزمان با اجرای طرحهای جدید
وی بابیان اینکه ۱۵ درصد مشترکان خارج از الگو، برق مصرف میکنند، میگوید«از ۱۵ درصد مشترکان پرمصرف تعداد محدودی از مشترکان که حدود دو درصد هستند، بیش از دو برابر الگو مصرف میکنند که معادل ۸۵۰ هزار مشترک است و اعتقادداریم که این گروه بهراحتی میتوانند مصرف خود را کاهش دهند».
همکاری مشترکان پرمصرف باعث جلوگیری از قطعی برق می شود
به گفته وی؛ «اگر تنها این ۱۵ درصد مانند بقیه مردم مصرف میکردند، امسال هیچ خاموشی در کشور اتفاق نمیافتاد و باید گفت که انرژی مصرفی این دسته از مشترکان معادل کل انرژی ۸۵ درصد مشترکانی است که در حد الگو مصرف میکنند».
متولیزاده همچنین از برنامه دولت در راستای تشویق و تنبیه مشترکان پرمصرف برق خبر داد و گفت«طبق پیشنهاد ارائهشده به دولت، مشترکان پرمصرف در تابستان ۱۴۰۱ قیمت تمامشده برق و حتی تا سه برابر آن را پرداخت خواهند کرد».
برق ۸۲۰ تومانی برای پرمصرفها
عبدالامیر یاقوتی مدیرکل مدیریت امور مشترکان شرکت توانیر با اشاره به افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف میگوید«مشترکانی که بیش از ۲ برابر الگو مصرف داشتهاند، امسال در سه ماه تیر و مرداد و شهریور، مابهالتفاوت بیش از دو برابر الگوی مصرف آنها با نرخ ۸۲۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت محاسبه میشود».
وی ادامه داد «اگر مشترکانی تا سقف الگو مصرف کردند تعرفه برق آنها ۷ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است اما مشترکانی که بیش از دو برابر الگو مصرف کردند، تعرفه برق آنها درمجموع ۲۳ درصد افزایش داشته است».
افزایش خاموشی در شبکه با قیمتگذاری دستوری برق
یوسف کرمی کارشناس حوزه انرژی در گفتوگو با خبرنگار آنا با اشاره به نیاز صنعت برق به اصلاح قیمتها می گوید«پایین نگهداشتن قیمت برق به شکل دستوری را میتوان اقدامی عوامانه و مضر برای صنعت برق توصیف کرد که اثرات آن را میتوان در خاموشیهای اخیر بهراحتی مشاهده کرد».
وی علاوه بر خاموشیهای اخیر، عدم استقبال بخش خصوصی از سرمایهگذاری در این صنعت را بهعنوان یکی از آسیبهای جدی قیمتگذاری دستوری میداند عنوان میکند« بدهکاری وزارت نیرو به صاحبان نیروگاه و تأخیر در پرداخت مطالبات باعث فرار سرمایه از این صنعت شده، استقبال کم بخش خصوصی در کنار کسری بودجه دولت شرایط را برای احداث نیروگاه جدید با مشکلات عدیدهای مواجه کرده است».
این کارشناس حوزه انرژی میگوید《 ارائه یارانه به بخش انرژی، مردم را برای مصرف بیشتر ترغیب خواهد کرد و الگوسازی بهمنظور مدیریت مصرف شکست خواهد خورد».
مشترکان پرمصرف برق همچنان رو ریل بدمصرفی
افزایش ۲۳ درصدی تعرفه برق مشترکان پرمصرف نیز نتوانست باعث تغییر رفتار این دسته از مشترکان شود و مصرف بیرویه در این بخش همچنان ادامه دارد.با توجه به اینکه عمده مشترکان پرمصرف در دهکهای ثروتمند جامعه قرار دارند و از طرف دیگر هزینه برق نسبت به سایر هزینههای دیگر رقم چشمگیری نیست. به نظر میرسد عدم تجدیدنظر مشترکان پرمصرف برق در خصوص کاهش مصرف، دولت و وزارت نیرو را بر آن داشته است که تعرفه این دسته از مشترکان را افزایش دهد اقدامی که میتواند علاوه بر اجرای بهتر عدالت اجتماعی در خصوص توزیع یارانه انرژی، میزان فشار بر شبکه برق را کاهش دهد.
انتهای پیام/