گروه جامعه خبرگزاری آنا، حدود ۴ سالی میشود که از آغاز ثبتنام صدور کارتهای ملی هوشمند میگذرد و هنوز هم کارت ملی هوشمند به دست مردم نرسیده است و مسئولان نیز هر روز دلایلی نظیر تحریم را علت تأخیر در تحویل کارتها اعلام میکنند و نکته مهم دیگر اینکه رسیدهای صادره برای مردم فرسوده شده و بعضاً اعتبار آنها به اتمام رسیده است و حتی برخی از مراکز در ارائه خدمات به مردم مشکلاتی را ایجاد کردهاند. سوال این است که چرا با وجود فراهم نبودن زیرساختها، دولت به سمت هوشمند کردن کارتهای ملی رفت؟ مردم بر این باورند که حداقل تا تحویل کارتهای جدید، کارتهای قدیمی مورد استفاده قرار گیرد تا مشکلی بهوجود نیاید.
در ابتدای طرح، بدنه کارتهای ملی وارد میشد و به همین دلیل بود که زمان صدور کارت طولانی نبود، اما تحریمهای ظالمانه در این بخش نیز تأثیرگذار بود و در تأمین بدنه کارتها با مشکل مواجه شدیم. بعد از آن بود که چاپخانه دولتی اعلام کرد که بدنه کارتها را تولید خواهد کرد و ثبت احوال نیز اعلام کرد که در صورت رسیدن بدنههای کارت، ظرف ۶ ماه تمام کارتها تولید و به دست ثبتنامکنندگان خواهد رسید. اما متأسفانه چاپخانه دولتی به تعهدات خود عمل نکرد و مسئولان مربوطه پاسخگوی این بدعهدی نیز نیستند. چاپخانه دولتی به جای پاسخگویی درباره این بدعهدی و پاسخ به مطالبه مردمی، اعلام کرده که از ملاحظات امنیتی باید مدنظر قرار گیرد و با همین بهانه به وظایف خود عمل نمیکند. از طرفی در سایت چاپخانه ملی صفحهای با عنوان کارت ملی هوشمند وجود دارد که اتفاقاً خالی از اطلاعات است.
چاپخانه دولتی اعلام کرده بود که ماهانه حدود ۹۰۰ هزار بدنه کارت ملی تولید خواهد کرد، اما متأسفانه این اتفاق رخ نداد و سازمان ثبت احوال هم که ماهانه توان تولید ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار کارت ملی هوشمند را داشت به دلیل نرسیدن بدنه کارتها، نتوانست کارت جدید تولید کند و این مشکل منجر به این شده تا افرادی که حدود دو سال از زمان ثبت نام آنها میگذر نیز همچنان در انتظار دریافت کارت ملی باشند.
آیا پروژه هوشمندسازی کارتهای ملی شکست خورده است؟
حال سوال اینجاست که کارتهای ملی قدیمی چه مشکلی داشت که دولت به فکر هوشمند کردن کارتها افتاد، طرحی که بعد از حدود ۴ سال این طور که از شواهد برمیآید شکست خورده است.
در این زمینه ابوالفضل ابوترابی سخنگوی ثبت احوال به خبرنگار آنا میگوید: «بیش از ۶۲ میلیون نفر برای دریافت کارت ملی هوشمند ثبتنام کردند و حدود ۵۱ میلیون کارت ملی صادر شده است. در سازمان ثبت احوال این آمادگی وجود دارد که ۶ ماهه کارت ملی صادر و تحویل افراد شود اما این اقدام منوط به تأمین بدنه کارتها از سوی چاپخانه ملی است. در ابتدا بدنه کارتها وارداتی بود، اما تحریمها منجر به این شد تا دیگر بدنه کارت وارد کشور نشود و دلیل تأخیر در تحویل کارت هم همین بود. از طرفی چاپخانه دولتی نیز نتوانست آنطور که باید و شاید اقدام به تولید بدنه کارت کند و اگر این اتفاق در اسرع وقت بیفتد، ثبت احوال نیز اقدامات مربوطه به تولید کارت را انجام میدهد.»
بیشتر بخوانید:
بیش از ۵۰ میلیون کارت ملی هوشمند در کشور صادر شده است
وی ادامه میدهد: «برخی از افرادی که در سال ۹۷ ثبتنام کرده بودند، هنوز کارتشان را دریافت نکردهاند. در ایامی که بدنه کارتها وارداتی بود، ماهانه ۲ و نیم میلیون کارت تولید میشد، اما بهدلیل مشکلاتی نظیر تحریم و تأمین اعتبار ارزی برای انتقال وجه به خارج از کشور برای واردات بدنه کارت، مجبور به روی آوردن به تولید داخلی شدیم و امیدواریم چاپخانه دولتی در امر تولید بدنه کارتها تلاش خود را افزایش دهد تا ما هم در ثبت احوال بتوانیم در اسرع وقت کارتهای هوشمند را به دست مردم برسانیم.»
آنطور که مشخص است، چاپخانه دولتی بدون توجه به وظایفی که در حوزه تولید بدنه کارت ملی برعهده دارد و تعهدی که در این زمینه داده است، پاسخگوی مطالبه مردمی نیز نیست و از آنجا که حقوق مردم در این زمینه خدشهدار شده و مشکلاتی برای آحاد مردم بهوجود آمده است، دستگاه قضائی میتواند در راستای احقاق حقوق شهروندان وارد عمل شده و جلوی شکست طرح هوشمندسازی کارتهای ملی را بگیرد.
انتهای پیام/۴۱۷۴/