اجرای پروژههای تحقیقاتی مشارکتی برای افزایش عملکرد گندم در استان تهران
محسن سیلسپور در گفتوگو با آگاه و به مناسبت روز ملی گندم روز ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ بیان کرد: ایستگاه مرکزی تحقیقات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران یکی از چهار ایستگاه تحقیقاتی مرکز است که آزمایشات مربوط به غلات، از جمله گندم و جو در آن انجام میشود.
وی افزود: سطح زیرکشت گندم در استان تهران حدود ۴۷ هزار هکتار است و میانگین عملکرد گندم در استان کمی بالاتر از پنج تن در هکتار برآورد میشود. تهران جزو استانهایی است که بالاترین عملکرد هکتاری گندم را در کشور دارد.
سیلسپور با اشاره به مهمترین چالشهای تولید گندم در استان تهران بیان کرد: تنشهای محیطی مانند خشکی، شوری، گرما و سرما از جمله عواملی هستند که موجب کاهش عملکرد محصولات زراعی میشوند.تحقیقات مرکز بر این محور متمرکز است که با کاهش اثرات سوء این تنشها، افزایش عملکرد گندم را محقق کند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران خاطرنشان کرد: یکی از راهبردهای ما در این زمینه، شناسایی ارقام گندم مقاوم به تنشهایی مانند خشکی و شوری است. علاوه بر آن، استفاده از ترکیباتی مانند اسیدهای آمینه و محرکهای رشد گیاهی نیز به منظور افزایش مقاومت گیاهان در برابر شرایط نامساعد محیطی در دستور کار قرار دارد.
وی ادامه داد: اصلاح فرمولهای تغذیه گیاه نیز از دیگر محورهای تحقیقاتی ماست. برای مثال، مصرف پتاسیم میتواند نقش مؤثری در افزایش تحمل گیاه به تنشهای محیطی ایفا کند. با استفاده از این روشها، علاوه بر افزایش عملکرد در واحد سطح، میتوان خلا عملکرد را نیز در محصولات زراعی کاهش داد.
سیلسپور همچنین به اجرای پروژههای تحقیقاتی مشارکتی در سطح استان تهران اشاره کرد و گفت: در این پروژهها، به جای انجام تحقیقات صرفاً در ایستگاههای تحقیقاتی، تحقیقات به مزارع بهرهبرداران منتقل شده و با مشارکت مستقیم کشاورزان و مروجان انجام میشود.
وی افزود: پروژههای PNT که با مشارکت بهرهبرداران اجرا میشوند، هماکنون در سه شهرستان ری، پاکدشت و ورامین در حال انجام است. در هر یک از این شهرستانها، سه پروژه تحقیقاتی در زمینه کاهش اثرات تنشهای محیطی و افزایش عملکرد گندم در حال اجراست.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران ویژگی اصلی پروژههای مشارکتی را درگیر کردن بهرهبرداران در فرآیند پژوهش دانست و افزود: در این روش، بهرهبردار، محقق و مروج کشاورزی در قالب یک مثلث همکاری فعالیت میکنند و فرآیند ترویج و انتقال یافتهها به صورت همزمان با انجام تحقیقات صورت میگیرد.
سیلسپور افزود: پروژههای PNT از سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ آغاز شده و در مهرماه سال گذشته عملیات کشت آنها انجام شده است. برداشت این پروژهها در خردادماه سال جاری انجام خواهد شد و پس از تجزیه و تحلیل آماری دادهها، نتایج طی همایشهای تخصصی و روزهای مزرعه به بهرهبرداران منتقل میشود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران در پایان تأکید کرد: هدف اصلی اجرای این پروژهها کاهش اثرات تنشهای محیطی و افزایش عملکرد گندم در واحد سطح است که امیدواریم با تکمیل این پروژهها، گام مؤثری در راستای پایداری تولید گندم در استان تهران برداشته شود.
انتهای خبر/155053/
- ساعت کاری جدید بانکها اعلام شد
- ثبتنام جاماندگان نهضت ملی مسکن پس از تأمین زمین
- ضرورت ایجاد بازارچههای دائمی در تقویت اقتصاد محلی
- زیستفناوری محور توسعه استانهای ساحلی و عامل جهش اقتصادی کشور
- حفظ و احیای صنایع دستی خراسان جنوبی؛ از هنرهای سنتی تا توسعه اقتصادی
- ادامه صادرات نفت در بالاترین سطح با وجود تحریمها
- بازدید وزیر ارتباطات از پارک اقتصادی دیجیتال مازندران
- وزیر نیرو: قطعی های برق خانگی از شنبه حداکثر دو ساعت است
- تحول اقتصادی کشور با اتصال خط ریلی اینچهبرون به شاهرود
- صنعتگران فولاد پیشآهنگ توسعه و اقتصاد کشور هستند
- آزادی پارادوکس زندگی خوابگاهی/ نظم ابزاری برای رشد اجتماعی دانشجویان
- تعطیلی ادارات شهرستانهای تهران در روزهای پنجشنبه
- تأمین اجتماعی نهادی راهبردی در تحقق عدالت اجتماعی و امنیت پایدار است
- ضرورت شتاب در روند اجرایی درمانگاه تامین اجتماعی کبودراهنگ
- ارتقای بهرهوری در صنعت آب؛ مسئولیت اجتماعی و ملی است
- رفع کسری ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی تأمین اجتماعی، نیاز به منابع پایدار و همراهی دولت دارد
- ارزبری300میلیون دلاری مشتقات پلاسما/هدفگذاری برای خودکفایی
- وجود 23000بیمار تالاسمی در کشور/مرگ 1350نفر در پی تحریم دارو
- واکسن HPV ایرانی وارد بازار شد
- برگزاری هشتمین نکوداشت «روز شهرکرد» با ۴۰ برنامه فرهنگی، هنری و اجتماعی