به گزارش خبرنگار شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، برگزاری آزمون استخدامی از سوی شهرداری تهران که چندی قبل صورت گرفت درحالی به یکی از پرحاشیهترین اخبار مدیریت شهری تبدیل شد که حتی برخی از اعضای شورای شهر تهران هم نسبت به آن گله داشته و بسیاری از کارشناسان شهری از افزایش نیروهای شهرداری تهران انتقاد کردند.
به طور میانگین ماهانه بیش از ۶۸ هزار نیروی کار از شهرداری تهران حقوق میگیرند. این حقوق بعضاً در ازای کاری به برخی از کارکنان داده می شود که دارای چارت کاری نیستند، به طوری که برخی از اعضای شورای شهر پیشتر گفته بودند به ازای هر پست ۴ نفر نیرو در شهرداری تهران وجود دارد که این موضوع به تنهایی یک چالش بزرگ برای شهرداری است و هر دوره مدیریت شهری با این مشکل دست و پنجه نرم میکند.
چالش نیرویهای مازاد در شهرداری
چالش نیروی مازاد انسانی در شهرداری و تشکیلات گسترده سازمانها و شرکتهای وابسته، بارها به مدیران شهر تهران یادآوری شده بود اما هرگز راهکار مشخصی در این زمینه ارائه نشد و در هر دوره مدیریت شهری نسبت به دوره قبل در این زمینه اعتراضاتی صورت میگرفت.
همچنین در هر دورهای که مدیران جدید وارد مدیریت شهری و شهرداری میشدند تاکید داشتند که تعدیل نیرو در شهرداری رخ نمیدهد اما از بدنه متورم شهرداری هم گلایه میکردند و در خصوص چابکسازی شهرداری سخن میگفتند..
یک عضو شورای شهر: با هرگونه جذب نیروی انسانی مخالفم!
پیشتر و در اعتراض به جذب نیروی جدید در شهرداری تهران، حسن خلیل آبادی عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران گفته بود: «من با جذب و استخدام هر نیرویی در شهرداری مخالفم زیرا شهرداری تهران به اندازه کافی نیرو دارد و در بین همین حقوق بگیرها، افراد کارآمد، باسواد و متخصص هم زیاد است.»
وی در ادامه گفته بود: «ممکن است مدیری دوست داشته باشد رئیس دفترش که محرم و امین اوست را خود انتخاب کند. این موارد ایرادی ندارد اما این فرد با همان مدیر از شهرداری برود و در بدنه شهرداری رسوب نکند زیرا شهرداری به اندازه کافی نیرو دارد و ما نیز نباید جذب نیرو را از جیب مردم انجام دهیم.»
این عضو شورای شهر تهران افزوده بود: «اگر ما می خواهیم به بستگان و آشنایانمان خدمتی کنیم باید از جیب خودمان باشد نه از جیب شهرداری و عوارض مردم. هر استخدامی بار مالی برای شهرداری دارد و این در حالی است که نیرویی نیز در شهرداری نیاز نداریم.»
وقتی زمان همه چیز را عوض میکند
موضوع عدم جذب نیروی انسانی در دوره پنجم در ابتدا به عنوان یکی از مسائل مهم شمرده میشد به طوری که در زمان حضور محمدعلی نجفی، شهردار مستعفی دوره پنجم مدیریت شهری «ابراهیم شیخ»، معاون منابع انسانی وقت شهرداری تهران اعلام کرده بود که شهرداری تهران ۱۰ هزار نیروی مازاد دارد و افزایش بیش از حد نیروی انسانی در شهرداری تهران به صلاح نیست اما بعد از گذشت چند سال، اکنون مدیران شهری نظر دیگری نسیت به جذب در شهرداری تهران دارند به طوری که «علی اعطا» سخنگوی شورای شهر تهران در جریان جلسه علنی در شورای شهر تهران در تذکری با موضوع جذب دستیاران مدیران شهری اظهار کرد: «در حال حاضر برنامه وسیعی برای جذب دستیاران مدیران شهرداری، از طریق معاونت منابع انسانی در جریان است و به گمان من اگر از برخی ایرادات و اشکالات صرف نظر کنیم، مجموعاً اقدام خوب و مثبتی بوده است.»
سخنگوی شورای شهر تهران با بیان اینکه ما عهد کردیم با عدالت رفتار کنیم، افزود: «میخواهم یک نگرانی را مطرح کنم که طرح آن ناشی از احساس مسئولیت نسبت به تحقق عدالت اجتماعی است. عهد کردهایم منافع عمومی شهر و شهروندان را بر هر منفعت دیگری مقدم بدانیم.»
فرار رو به جلوی آقای سخنگو
اعطا با بیان اینکه تذکر عنوانشده صرفاً طرح یک نگرانی است، تصریح کرد: لیست برگزیدگان به دستم رسید و نگاهی انداختم، در یک نگاه اجمالی در لیست کسانی که به این مرحله از آزمون رسیدهاند، گویا از فرزندان و بستگان مدیران ارشد شهرداری که منصوب همین دوره نیز هستند، به چشم میخورد شاید هم مشمول اصول «آقازادگی و ژن خوب»هم باشند.
به دنبال این سخنان سخنگوی شورای شهر تهران خبرنگار شهری خبرگزاری آنا با سخنگوی شورای شهر تماس گرفت تا در مورد اظهارات وی اطلاعات بیشتری کسب کند اما علی اعطا در پاسخ به سوال خبرنگار شهری خبرگزاری آنا گفت: فعلا در این مورد صحبت نمیکنم و منتظر پاسخ مکتوب و قانع کننده شهرداری تهران هستم!
شهرداری تهران: نیروی جوان و چابک کم داریم
حالا شهرداری نظر متفاوتی نسبت به شورای شهر تهران دارد؛ غلامحسین محمدی رئیس مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران، با توضیح اینکه مطابق با برنامه سوم توسعه شهر تهران و بودجه سالانه، شهرداری اجازه دارد به میزان ۵۰ درصد افراد بازنشسته شده، نیرو جذب کند، افزود: شهرداری در سه سال گذشته جذب نیروی محدودی داشت، به طوری که در سال ۱۳۹۶ تعداد کارکنان شهرداری تهران بیش از ۶۵ هزار نفر بود که اکنون به نزدیک ۶۰ هزار نفر رسیده است. شهرداری برای نوسازی سازمانی به ازای بازنشسته شدن نیروهای قدیمی میتواند جذب نیرو داشته باشد، اما تعداد افرادی که از این طریق انتخاب میشوند، بسیار محدود و در یک پروتکلهای مشخص و دقیق است که در مقایسه با رویههای گذشته میتوان از آن به عنوان نقطه برتری دوران فعلی یاد کرد.
اما سوال اصلی اینجاست که چرا فقط استخدامها در سطح مدیریتی انجام میشود و چرا شهرداری تهران با توجه به نیازی که دارد از تمامی ردههای شغلی استفاده نمیکند؟ پیگیریهای خبرنگار شهری خبرگزاری آنا از معاونت منابع انسانی شهرداری تهران بی نتیجه ماند.
مدیریت شهری پنجم بارها مدیران دوره قبل را به استخدامهای بی رویه متهم میکرد اما حالا خود همان رویه را پیش گرفته است.
از جیب شهر به جیب افراد خاص
در همین زمینه ابوالفضل قناعتی عضو دوره چهارم شورای شهر تهران در گفتگو با خبرنگار شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در مورد استخدامها در مدیریت شهری کشور اظهار کرد: نمایندگان شورای شهر تهران باید از حق و حقوق مردم تهران دفاع کنند؛ همین اعضای شورای پنجم زمانی که بر سر کار آمدند معتقد بودند در دوره قبل مدیریت شهری استخدامهای بی رویه صورت گرفته اما در حال حاضر شاهد هستیم این افراد در حال استخدامهای بی رویه هستند و بار مالی به شهر تحمیل میکنند.
وی افزود: منتقدان دیروز مدیریت شهری زمانی که خود بر سر کار آمدند دقیقا اقدامات مشابه را انجام میدهند؛ در گذشته حقوق ماهیانه شهرداری تهران ماهیانه 500 میلیارد تومان بود اما امروز به هزار میلیارد تومان رسیده است که خود این موضوع جای تامل دارد؛ جدا از این موضوع باید توجه داشت هستند افرادی که استخدام شهرداری تهران هستند و به خارج از شهرداری مامور شدند.
قناعتی گفت: اگر نیاز به نیرو دارید باید نیروهای مامور شده را برگردانید نه اینکه استخدام کنید.
عضو سابق شورای شهر تهران بیان کرد: باید گزارشی از سوی شورای شهر ارائه شود که چند نفر از نیروهای شهرداری مامور شدند و در کجا مشغول هستند و چند نفر در اختیار بازرسی هستند؟ بسیاری از افراد هستند که از شهرداری حقوق میگیرند و در جای دیگر مشغول هستند.
وی گفت: سوال اصلی اینجاست که چرا باید مدیریت شهری دوره ششم تاوان هزینه سازی اضافی دوره پنجم را بپردازد؟
نماینده مجلس: مدیریت شهری شفاف سازی کند
اقبال شاکری عضو مجلس شورای اسلامی گفتگو با خبرنگار شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در مورد استخدامها در مدیریت شهری کشور اظهار کرد: در واقع در طرح استخدام مشاوران تناقض گویی وجود دارد؛ معمولا مشاور یا دستیار وقتی استخدام میکنند تا با آشنایی مقررات به مدیران شهری کمک کنند اما تا زمانی که این افراد آموزش را ببیند با توجه زمان کم مدیریت شهری پنجم زیاد معقول نیست.
وی افزود: این مشاوران اصلا به کار مدیریت شهری نخواهند آمد و احتمال دارد تزریق افراد مد نظر را به سیستم داشته باشد و بهانهای است برای جذب و برای شخص بنده جالب است شورای شهر تهران چگونه موافقت کرده است.
عضو مجلس شورای اسلامی گفت: مدیریت شهری بارها اعلام میکند کمبود بودجه دارد و مجبور به تعدیل است اما ناگهان پولدار شده است و باید شفافسازی کند این منابع را چگونه هزینه میکند.
انتهای خبر/2470/