27 December-2024 الجمعة - 26 جمادی الثانی 1446 جمعه - 7 دی 1403 9:11 (GMT) 9:11 ارتباط با ما
خبرگزاری آگاه
عدالت؛ رهیافتی برای ورود به قلب مخاطب بین المللی/ این برگ برنده تنها در دست رسانه‌های ایرانی است
جمعه 3 بهمن 1399 ساعت 20:42
عدالت؛ رهیافتی برای ورود به قلب مخاطب بین المللی/ این برگ برنده تنها در دست رسانه‌های ایرانی است
عدالت کلید واژه‌ای است که مردم سراسر دنیا تشنه رسیدن به آن هستند و رسانه‎‌های ایرانی می‌توانند با مانور روی آن در جذب مخاطب بسیار موفق باشند.

به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزای آنا، هر فعالیت رسانه‌ای در عرصه برون مرزی نیاز به رهیافتی دارد که همه اهداف و راهبردها بر اساس آن طراحی و پیگیری شود؛ محور و رویکردی که شبکه‌های برون مرزی کشورمان نظیر پرس تی وی، العالم، هیسپان تی وی، العالم سوریه، سحر و .... به مثابه نقشه راهی نیاز مبرم  بدان دارند تا به وسیله آن، شاخک‌های مخاطبان آن سوی مرزها را تحریک کنند. رهیافتی که بتواند کارآمد، منطبق برای اندیشه‌های انقلاب اسلامی و دارای جذابیت بالا باشد؛ اما کدام رهیافت می‌تواند چنین ویژگی‌هایی را تامین کند؟

پاسخ را باید در نیاز مخاطبان یافت. مردم جهان بیش از همه از بی عدالتی در زمینه‌های گوناگون، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ... در رنج هستند. در عین حال اسلام توانسته با ارائه بهترین الگوهای عدالت، پیشتاز این عرصه باشد. این نکته را زمانی می‌توان درک کرد که به علت مسلمان شدن تازه مسلمانان توجه نمود. 

چرا مردم دیگر کشورها مسلمان می‌شوند؟

سهیل اسعد آرژانتینی که در کشورهای متفاوتی فعالیت‌های علمی داشته و به درجه دکتری هم رسیده و به چند زبان مسلط است، در جایی مهم ترین دلیلی را که مردم آمریکای لاتین به دین اسلام جذب می‌شوند، عدالت عنوان می‌کند. وی با صراحت می‌گوید: «بسیاری از کسانی که در آمریکای لاتین مسلمان می‌شوند به دلیل جذابیت عدالت اجتماعی است که اسلام در ذات خود دارد و تازه مسلمانان را به خود جذب می‌کنند. این عدالت اسلام برای مردم منطقه آمریکای لاتین بیشتر از هر چیزی مهم است.»

استاد دیگری که نظر مشابهی دارد عبدالکریم تاراس چرنینکو استاد دانشگاه شهر پراگ است که جوابی تقریبا مشابه بیان می‌کند. وی اولین مترجم نهج‌البلاغه به زبان روسی است و مانند اسعد در کشورهای مختلفی زندگی کرده و به زبان‌های متعددی می‌تواند صحبت کند. 

وی نیز در جایی در پاسخ به اين سوال كه «شما در میان کتاب‌های مهم بیشتر از همه بر تفسیر نهج‌البلاغه فعال هستید، کدام قسمت آن را بیشتر دوست دارید؟» می‌گويد: «نامه امام علی به مالک اشتر حاوی نکات بسیار ارزشمندی است و عدالت و مطالبه آن را مطرح کرده است. »

این فرهیخته از یک نکته مهم خبر می‌دهد و آن این که مردم در کشورهای جهان بیش از همه به عدالت و انسانیت توسط حاکمان علاقه دارند و فقط و فقط آن را در اسلام علوی می‌توانند بیابند. 

عدالت بهترین رهیافت برای فغالیت برون مرزی رسانه‌های ایرانی

بنابراین بهترین رهیافت برای فعالیت شبکه‌های برون مرزی جمهوری اسلامی همانا عدالت است. هم اسلامی است، هم بسیار جذاب است، هم پاسخی است به نیازهای روز مردم در سراسر جهان هستی. با رهیافت عدالت محوری است که می‌توان بهترین رویکردها را در عرصه دیپلماسی رسانه‌ای طراحی و اجرا کرد. 

چنانچه از نظرات آکادمیک و پژوهشی به صحنه تحولات میدانی جهان نگاه کنیم، بازهم مشکل مردم جهان از آمریکای لاتین و غرب آسیا تا سراسر ایالات متحده امریکا را فقدان عدالت می‌بینیم. حوادث تابستان سال 2020 در اکثر شهرهای آمریکا، خشم مردم از بی عدالتی و انواع تبعیض‌ها را نشان می‌دهد. ظلمی که بر مردم یمن و سایر کشورهای غرب آسیا از سوی کانون‌های قدرت و ثروت وابسته به استکبار اعمال می‌شود نیز باز از همین ناحیه است. 

اقدامی که می‌تواند کارایی و جذب مخاطب رسانه‌های بین المللی ایران را افزایش دهد

البته از ابتدا نیز شعار شبکه پرس تی وی «صدای بی صدایان» بوده؛ اما باید رویکرد کلی همه رادیو و تلویزیون‌ها در عمل و راهبرد با هدف تحقق عدالت در سراسر گیتی باشد. توجه به این نکته مهم می‌تواند کارایی و جذب مخاطبان و به دنبال آن قدرت نرم جمهوری اسلامی را به شدت افزایش دهد. 

بیشتر رسانه‌ها از روش‌های جذب مبتنی بر تحریک غرائز استفاده می‌کنند؛ اما به یقین مطلق برای هر انسانی مسائل فطری بیش از غریزی دارای اهمیت و کشش است.

البته این به معنای تبدیل شدن رسانه‌ها به کلاس آموزش فلسفه و تئوری نیست، بلکه با همان شدت که باید برای سرخط خبرها بودن تلاش کرد، دنبال کردن عدالت را نیز باید مهم دانست. 

به بیان دیگر، رسانه‌های برون مرزی ما باید تحولات سیاسی یا رویکرد‌های فرهنگی را بر محور عدالت بررسی یا تحلیل کنند و از این معبر فکری، مخاطبان خود را تغذیه کنند. این رهیافت در عرصه رسانه‌ای بسیار جدید، جذاب و تازه است. 

این برگ برنده تنها در اختیار رسانه‌های ایرانی است

بسیاری از رسانه‌ها به دنبال جدیدترین خبرها هستند و آن را پوشش می‌دهند؛ اما زمانی که به تحلیل یا علت چگونگی مسائل می‌رسند، متوقف و عقیم می‌شوند. که این فرصتی بسیار خوب برای شبکه‌های برون مرزی ایران خواهد بود. از سوی دیگر اغلب رسانه‌ها به دلیل پیروی از رویکردهای کاپیتالیستی و یا وابستگی به امپریالیزم آمریکا و انگلیس نمی توانند از جذابیت‌های عدالت در فعالیت‌های خود بهره مند شوند، چرا که خود این رویکرد دشمن اصلی و مانع جدی تحقق عدالت در جهان است. از این رو مجبور می‌شوند از جانشینی برای آن استفاده کنند و آزادی را مطرح می‌کنند که در اصل آزادی زمانی که بدون تحقق عدالت باشد، معنایی نخواهد داشت. 

اگر بر اساس عدالت به بحران هایی مانند اشغال فلسطین به دست صهیونیسم یا تجاوز دولت عربستان سعودی به یمن نگاه کنیم، بهتر می‌توانیم شرایط این کشورها را تحلیل و به مخاطب عرضه کنیم. 

این برگ برنده در فعالیت رسانه‌ای، تنها برای کشوری مانند ایران قابلیت استفاده دارد و سایر رسانه‌های بین المللی هرگز نمی توانند از آن کمترین بهره ای ببرند. 

در بخش فرهنگی و حتی تولیدات فیلم و سریال نیز باز هم این رهیافت قابلیت اجرایی دارد. هر چند در همه زمینه‌ها کار برای معاونت برون مرزی صداوسیما سخت تر خواهد شد؛ اما این دشواری تنها بیشتر به دلیل کمبود منابع مالی و تجهیزات خواهد بود و اگر از این منظر به صورت کامل تامین شود، به خوبی توان فعالیت خواهد داشت. بخش خوب ماجرا این است که تحقق کامل این رهیافت می‌تواند قدرت نرم ایران را چنان افزایش دهد که با شرایط حال حاضر قابل مقایسه نباشد. 

انتهای خبر/3942/