05 January-2025 الأحد - 6 رجب 1446 یکشنبه - 16 دی 1403 7:34 (GMT) 7:34 ارتباط با ما
خبرگزاری آگاه
جزئیات بازپرداخت وام‌های ارزی صندوق توسعه ملی به ریال
چهارشنبه 22 بهمن 1399 ساعت 23:6
جزئیات بازپرداخت وام‌های ارزی صندوق توسعه ملی به ریال
با افزایش نرخ ارز، بازپرداخت تسهیلات ارزی سررسید شده تا پایان سال جاری برای تولید کنندگان و سرمایه گذاران بخش خصوصی که فاقد درآمد ارزی هستند به صورت ریالی انجام خواهد شد.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، صندوق توسعه ملی اوایل دهه ۹۰ به منظور ذخیره بخشی از درآمدهای حاصل از فروش نفت ایجاد شد که سالانه و بر اساس قانون درصدی از منابع نفتی به آن واریز می‌شود تا در کنار ذخیره ای برای نسل‌های آینده بتواند از محل منابع آن در راستای توسعه نیز استفاده کرد.

طبق اساسنامه صندوق توسعه ملی از محل منابع آن تسهیلات در دو بخش ارزی و ریالی پرداخت می‌شود و استفاده کنندگان از فعالان اقتصادی بخش خصوصی، تعاونی و بنگاه‌های اقتصادی متعلق به موسسات عمومی غیر دولتی هستند.

اما با توجه به سر رسید تسهیلات ارزی پرداخت شده، اخیراً هیأت امنای صندوق توسعه ملی دراین باره تصمیم گرفت که پرداخت برای برخی گروه‌ها به صورت ارزی نبوده و ریالی انجام شود؛ این تصمیم به دلیل افزایش نرخ ارز و کاهش توان بازپرداخت تسهیلات گیرندگان به صورت ارزی اخذ شده است.

این در حالی است که با توجه به شرایط ارزی موجود، رئیس محترم جمهو در نامه‌ای حضور مقام معظم رهبری ضمن تشریح موضوع درخواست می‌کند که صندوق توسعه ملی مجاز باشد بازپرداخت تسهیلات ارزی برای تولید کنندگان و سرمایه گذاران بخش خصوصی با واحد تولیدی فعال که با تشخیص هیات امنای صندوق فاقد درآمد ارزی برای بازپرداخت ارزی هستند را به صورت ریالی و بر اساس نرخ ارز سامانه معاملات الکترونیکی بانک مرکزی در روز پرداخت دریافت کند، رهبری نیز با پیشنهاد رئیس جمهور موافقت می‌کنند.

بر ان اساس هیأت امنای صندوق در مهرماه امسال نحوه تسویه مطالبات ارزی صندوق توسعه ملی به صورت ریالی را تصویب و شیوه نامه اجرایی مصوبه را منوط به تهیه هیأت عامل صندوق توسعه ملی و تصویب کمیسیون تخصصی نمایندگان اعضای هیات امنای صندوق کرد که این اقدامات صورت گرفت.

این شیوه نامه در ۲۱ بهمن ماه به بانک های عامل ابلاغ شده و بر اساس آن تسهیلات گیرندگان ارزی بخش خصوصی فعال از محل منابع صندوق توسعه ملی که اقساط سررسید شده آنها تا پایان سال ۱۳۹۹ است و فاقد درآمد ارزی بر اساس تأیید مراجع قانونی از جمله بانک مرکزی و گمرک هستند، می توانند مطابق ضوابط درخواست پرداخت اقساط سر رسید شده را به صورت ریالی و بر اساس نرخ ارز سامانه معاملات الکترونیکی ارز(ETS ) در روز باز پرداخت را به بانک عامل خود ارسال و موضوع را پیگیری کنند.

بنابر این این امکان فقط برای واحد های تولیدی فعال بخش خصوصی که با تأکید مراجع قانونی فاقد درآمد ارزی هستند و اقساط سررسید آنها تا پایان سال ۱۳۹۹ است و سایر موارد را شامل نمی شود.

طبق آخرین گزارش عملکرد صندوق توسعه ملی تا پایان سال ۱۳۹۸، کل قراردادهای عاملیت ارزی منعقده با بانک‌های عامل ۱۱۱ میلیارد و ۲۲۳ میلیون دلار بوده است. از این رقم تسهیلات اعطایی به ۳۲۲ طرح ارزی، تأمین مالی و پذیرش شده و از محل این قراردادها توسط صندوق ۳۵ میلیارد و ۵۹ میلیون دلار اعلام وصول شده است. از میزان اعلام وصول شده ۳۱۹ طرح با مبلغ ۳۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار به مرحله‌ تخصیص ارز رسیده که بانک مرکزی برای آن نامه مسدودی صادر کرده است.

از طرح‌های تأمین مالی شده نیز ۳۱۴ طرح تا پایان سال گذشته موفق به گشایش اعتبار اسنادی به مبلغ ۳۰ میلیارد و ۳۸۰ میلیون دلار شده و به ۳۰۷ طرح با مبلغ ۲۱ میلیارد و ۵۱۵ میلیون دلار پرداخت قطعی صورت گرفته است.

انتهای خبر/5901/