به گزارش خبرنگار حوزه پایش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، رویکرد جدید دانشگاه آزاد اسلامی فراتر از رسیدن به دانشگاه نسل سوم است. آنچه مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی هدفگیری کردهاند، رسیدن و تحقق دانشگاه در حل مسئله است که برای دستیابی به این هدف باید پژوهشها، پایاننامهها و رسالههای مقاطع تحصیلات تکمیلی خود را ساماندهی کنند.
از همین رو طرح «پایش آزاد» مخفف «پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکهای دانشگاه آزاد اسلامی» در این دانشگاه اجرایی شد که هدف آن تبدیل چالشهای کلان کشور به زمینههای پژوهشی است که استاد و دانشجو بتوانند بر اساس آن موضوع پایاننامه و یا رساله تعریف کنند.
پایش آزاد دارای 40 برنامه علمی است که یکی از آنها برنامه علمی وقف است که این برنامه علمی بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان است. تا کنون چهار چالش «ضعف ساختار مدیریتی در نظام وقف و موقوفات کشور»، «توسعهنیافتگی وقف در جامعه»، «توسعهنیافتگی اقتصادی در وقف» و «موانع توسعه نیکوکاری و امور خیریه در جامعه» احصا و تدوین شده است که این چالشها در کمیته ارزیابی و هماندیشی پایش آزاد دانشگاه آزاد اسلامی بررسیشده است.
چالش ضعف ساختار مدیریتی در نظام وقف و موقوفات کشور
هدف غایی چالش ضعف ساختار مدیریتی در نظام وقف و موقوفات کشور، «توسعه ساختار مدیریتی در نظام وقف و موقوفات کشور» است که این هدف غایی با توجه به سیاستهای کلی نظام اداری ابلاغ سیاستهای کلی نظام اداری از سوی مقام معظم رهبری احصا شده است.
همچنین «تقویت ساختار منابع انسانی» و «اصلاح ساختار سیستم سنتی نهاد وقف» دو هدف عینی این چالش است.
تقویت ساختار منابع انسانی
«توانمندسازی و چابکسازی اداری و ساختاری نهاد وقف»، «شایستهسالاری و استفاده حداکثری از ظرفیتهای تخصصی درون و برونسازمانی در ساختار وقف» و «بهروزرسانی دانش و مهارت نیروهای شاغل در نهاد وقف» سه راهبرد هدف عینی تقویت ساختار منابع انسانی است.
اصلاح ساختار سیستم سنتی نهاد وقف
«اصلاح و پیادهسازی ضوابط و مقررات در نهاد وقف» و «اصلاح الگوهای موجود در حوزههای هدایت و نظارت نهاد وقف و نظام موقوفات» و «دانشبنیان کردن ساختار اداری نهاد وقف» ازجمله راهبرهای هدف عینی اصلاح ساختار سیستم سنتی نهاد وقف هستند.
چالش توسعهنیافتگی وقف در جامعه
هدف غایی چالش توسعهنیافتگی وقف در جامعه و «توسعه وقف در جامعه» است. اهداف عینی آن هم شامل سه هدف ارتقای نظام جامع اوقاف، ترویج و رشد نهاد وقف و نوآوری در حوزه وقف و موقوفات میشود.
ارتقای نظام جامع اوقاف
راهبردهایی هدف عینی ارتقای نظام جامع اوقاف شامل راهبرد تبلیغ و ترویج وقف در جامعه، راهبرد، توسعه حقوقی در حوزه وقف و راهبرد و راهبرد توسعه سیاسی در حوزه وقف میشود.
ترویج و رشد نهاد وقف
هدف عینی ترویج و رشد نهاد وقف دارای دو راهبرد مطالعات تطبیقی و پژوهشی در راستای ترویج و رشد نهاد وقف و حمایت از نهاد وقف و نظام موقوفات است.
نوآوری در حوزه وقف و موقوفات
سومین هدف عینی این چالش، نوآوری در حوزه وقف و موقوفات است که این هدف عینی دارای دو راهبرد «مطالعه، پژوهش و توانمندسازی بسترهای نوین اجتماعی مرتبط با وقف» و «راهبرد ۳-۲- ظرفیتسازی جهت ایجاد سرمایه اجتماعی مؤثر در نهاد وقف و نظام موقوفات» است.
چالش توسعهنیافتگی اقتصادی در وقف
توسعه اقتصادی در وقف، هدف غایی و «ورود وقف و منافع حاصل از آن به حوزههای نوین در راستای توسعه پایدار» و «بهینهسازی تخصیص و مصرف درآمد موقوفات در راستای توسعه پایدار» دو هدف عینی این چالش است.
عینی ورود وقف و منافع حاصل از آن
راهبرد هدف عینی ورود وقف و منافع حاصل از آن به حوزههای نوین در راستای توسعه پایدار، شامل سه راهبرد «فرهنگسازی و نهادینه کردن فرهنگ وقف نوین در جامعه»، «استفاده از نهاد وقف در تجاریسازی دانش و فناوری» و «نهادینه کردن وقفهای مشارکتی در جامعه» است.
بهینهسازی تخصیص و مصرف درآمد موقوفات
همچنین راهبردهای هدف عینی بهینهسازی تخصیص و مصرف درآمد موقوفات در راستای توسعه پایدار شامل «بهرهگیری از وقفهای نوین جهت توسعه عدالت اجتماعی»، «مدیریت چگونگی مصرف عواید موقوفات» و «نهادینه نمودن مصرف اعتبارات استانی حاصل از وقف در دانشگاههای استان مربوطه» میشود.
چالش موانع توسعه نیکوکاری و امور خیریه در جامعه
چهارمین چالش برنامه علمی وقف، چالش موانع توسعه نیکوکاری و امور خیریه در جامعه است و هدف غایی آن توسعه نیکوکاری و امور خیریه در جامعه و اهداف عینی ایجاد نظام مطلوب حکمرانی خیریهها و بهبود عملکرد مؤسسات خیریهها است.
از جمله اهداف عینی این چالش ایجاد نظام مطلوب حکمرانی خیریهها و بهبود عملکرد مؤسسات خیریهها است که این دو هدف عینی دارای 6 راهبرد «بازنگری سیاستگذاریها و خطی مشی مدیران در امور خیریه»، «ایجاد سازوکارهای رصد و بازرسی در امور خیر»، «تبیین قوانین و مقررات جهت تسهیلگری در انجام امور خیر»، «بسترسازی فرهنگی- اجتماعی امور خیریه در جامعه» و «شفافیت در عملکرد مؤسسات خیریه»، «بازنمایی مؤسسات خیریه در فضای مجازی»، «اولویتبندی الگوهای سرمایهگذاری در حوزه امور خیر و نیکوکاری» است.
امید است دانشگاهیان با استقبال از برنامه علمی وقف پایش آزاد و استفاده از زمینههای پژوهشی گامی برای پاسخگویی به نیازهای کشور و رفع چالشهای این حوزه بردارند.
انتهای خبر/63/