چه اصلاحاتی در بودجه 1400 صورت گرفته است؟/ بهبود 34 هزار میلیارد تومانی کسری تراز عملیاتی
به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، کلیات لایحه بودجه سال 1400 روز چهارشنبه 12 آذر 99 در غیاب رئیس جمهور تقدیم مجلس شد، لایحه چالش برانگیز فوق بعد از بررسی در کمیسیون تلفیق صبح روز سهشنبه 14 بهمن 99 با تبدیل شدن به محور جدال بین دولت و مجلس با 99 رای موافق، 148 رای مخالف و 12 رای ممتنع از مجموع 261 نماینده حاضر در مجلس رد شد.
لایحه 1400 جهت اصلاح به پاستور برگشت خورد و دولت 2 هفته مهلت یافت تا برای جلب رضایت قوه مقننه اصلاحات مدنظر را در آخرین سند مالی منابع و مصارف لازم برای اداره کشور انجام دهد.
بالاخره روز سهشنبه 28 بهمن 99 کلیات لایحه اصلاحی بودجه 1400 در پارلمان با 211 رای موافق، 28 رای مخالف و 6 رای ممتنع از مجموع 252 نماینده حاضر در جلسه تصویب شد اما محور اصلاحات لایحه چه بود که بیش از 83 درصد از نمایندگان حاضر در جلسه را همراه دولت کرد؟
بهبود 34 هزار میلیارد تومانی کسری تراز عملیاتی
گرچه دولت در فرآیند اصلاح و بررسی کلیات بودجه در کمیسیون تلفیق برای چندین بار متوالی تغییر در شاکله بودجه را نپذیرفته و تمایلی به اصلاح نداشت اما به نظر میرسد با انجام اصلاحات هر چند اندک، نظر مجلس را در خصوص ایرادات لایحه بودجه 1400 پذیرفته است به طوریکه محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه بررسی کلیات لایحه اصلاحی بودجه سال آینده گفته است حداقل 15 مورد از اصلاحات مدنظر مجلس انجام شده است و با اینکه از بازگشت لایحه به دولت کراهت داشتیم اما انجام اصلاحات آثار مثبتی داشت.
کاهش منابع پیشبینی شده حاصل از فروش اوراق از 178 هزار میلیارد تومان به 128 هزار میلیارد تومان، افزایش درآمدهای مالیاتی از 225 هزار میلیارد تومان به 250 هزار میلیارد تومان، افزایش اعتبارات عمرانی از رقم 104 هزار میلیارد تومان در لایحه اولیه به رقم 109 هزار میلیارد تومان در لایحه اصلاحی در سال 1400 بخشی از اصلاحات انجام شده در لایحه بودجه سال آینده است.
طبق نظر دولتمردان، با انجام اصلاحات در لایحه بودجه (منابع و مصارف) کسری تراز عملیاتی بودجه سال 1400، 34 هزار میلیارد تومان بهبود یافته است.
محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت نکات مثبتی را در اصلاحیه لایحه بودجه سال آینده مورد توجه قرار داده است، میگوید کاهش 40 هزار میلیارد تومانی هزینهها و افزایش 25 هزار میلیارد تومانی درآمدها از اهم اقدامات اصلاحی دولت در لایحه بودجه است.
به گفته وی دولت در لایحه اصلاحی بندی را برای حقوق گمرکی پیشبینی کرده است که براساس آن حقوق گمرکی تعدیل میشود.
برنامه ریزی برای حذف ارز دولتی
درباره موضوع پر چالش ارز ترجیحی که کمیسیون تلفیق معتقد به حذف آن بود دولت پیشنهاد داده است که برای مدت 6 ماه از ابتدای سال 1400 این ارز حفظ شود و در این مدت با آماده سازی بسترها، اگر تصمیمی مبنی بر حذف ارز دولتی برای 6 ماه دوم سال آینده اتخاذ شد بدون ایجاد کوچکترین تکانه ای به بازار کالاهای اساسی ارز 4200 تومانی از چرخه اقتصاد خارج شود.
قدم کوچک دولت در اصلاح لایحه بودجه
وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی، عدم شفافیت، تداوم تخصیص ارز دولتی و به تبع آن تداوم رانت، جای خالی درآمد پایدار، افزایش هزینهها، افزایش تورم و کسری بودجه و ... اهم مواردی بود که نمایندگان و اعضای کمیسیون تلفیق را مصمم به ضرورت اصلاح آن از سوی دولت کرد تا معیشت و رفاه مردم به ویژه دهکهای پایین جامعه آسیب بیشتری را متحمل نشود.
مهدی طغیانی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی میگوید دولت با انجام اصلاحات هر چند اندک اما گامهای ابتدایی را برای اصلاح لایحه بودجه برداشته است و اکنون مجلس برای تعامل با دولت گامهای محکمتری را در این راستا برمیدارد.
به گفته وی مهار تورم با کنترل کسری بودجه امکان پذیر است که دولت با کاهش 35 هزار میلیارد تومانی کسری تراز عملیاتی توانست بخشی از خط قرمز مجلس را اصلاح کند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است اکنون مجلس باید با کاهش 2 برابری یعنی 70 هزار میلیاردی کسری تراز عملیاتی از آثار مستقیم تورم بر معیشت مردم بکاهد.
همچنین سید شمسالدین حسینی عضو کمیسیون تلفیق نیز معتقد است با اینکه تغییرات انجام شده در لایحه اصلاحی کافی نیست اما در مخالفت با نظرات کمیسیون تلفیق هم نبوده و به معنای یک گام دولت به سمت جلوست.
علی بابایی کارنامی سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه دولت در لایحه اصلاحی افزایش حقوق و دستمزد را در قالب چارچوبی پذیرفته است، میگوید به رغم مخالفتهای قبلی رئیس جمهور اکنون با اصلاحات انجام شده دولت صرفه جویی 40 هزار میلیارد تومانی را پذیرفته است.
اکنون لایحه مهمترین سند مالی کشور به کمیسیون تلفیق سپرده شده تا پس از اظهار نظر این کمیسیون، در روز یکشنبه 3 اسفند بررسی جزئیات آن در صحن علنی مجلس آغاز شود.
از سوی دیگر مقرر شده است تا نمایندگان در 3 شیفت کاری به بررسی جزئیات لایحه اصلاحی و تصویب آن قبل از پایان سال بپردازند تا فرآیند تایید و بررسی شورای نگهبان نیز طول نکشد و نظر این مرجع نیز قبل از شروع سال جدید اخذ شود.
انتهای خبر/6537/
برچسب ها
- سلیمی: مدنی زاده گزینه احتمالی دولت برای وزارت اقتصاد است
- سفر مقام ترکمنستان به گلستان برای توسعه همکاریهای اقتصادی و فرهنگی
- مناطق آزاد؛مسکن لوکس برای غریبهها،حاشیهنشینی برای بومیها؟
- دوره صنعتی کاربردها و مزایای اقتصادی و تجاری فناوری نانو در صنایع پلیمر و پلاستیک
- آمادگی قزوین برای همکاری گردشگری و اقتصادی با تاجیکستان
- حقالثبت 6 میلیاردی، سرعتگیر جدید نهضت ملی مسکن میشود؟
- جذب 100 هزار نفر در آزمون استخدامی دولت
- رفع تعهد ارزی صادرات فرش دستباف تسهیل شد
- سهم مالیات در تامین منابع بودجه به 50 درصد رسید
- مصادیق مخل کسب و کار در استان مرکزی به اداره کل امور اقتصاد و دارایی منعکس شود
- آماری از آسیبهای اجتماعی در کهگیلویه و بویراحمد / مبارزه باآسیبها در اولویت قرار گیرد
- پیگیری احداث مدارس جدید پایتخت در جلسه فوری استانداری تهران
- 143 مسموم و یک فوتی بر اثر مصرف قارچهای سمی
- مرگ 68 قلاده یوز از سال 1380 تاکنون
- کاهش آسیبهای اجتماعی نیازمند آموزش است
- آمار سرخک در آمریکا از 1000 نفر گذشت/شیوع گسترده در 11 ایالت
- پذیرش بدون کنکور 3000 دانشآموز در دانشگاه فرهنگیان از مهر
- فوت 102 نفر بر اثر غرقشدگی/ دریاها بیشترین محل غرقشدن
- استفاده از ترکیبات گیاه شاهدانه در صنایع بهداشتی و دارویی
- سرپرست حجاج ایرانی عازم سرزمین وحی شد