به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، جلسه روسای اتاقهای مشترک بازرگانی ایران و کشورهای همسایه عصر امروز به ریاست معاون اول رئیسجمهور برگزار شد.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور در این جلسه با تأکید بر اهمیت کشورهای همسایه در توسعه صادرات، گفت: بر اساس آمارها، ۶۵ درصد از صادرات کشور در هشتماهه نخست سال جاری به کشورهای همسایه بوده است که لازم است اتاق بازرگانی ایران برنامهای مشخص و دقیق برای همکاری با هر یک از کشورهای همسایه تدوین و آن را در دستور کار قرار دهد.
معاون اول رئیسجمهور با تأکید بر اینکه سیاست جمهوری اسلامی ایران توسعه همکاریها با کشورهای همسایه است، افزود: کشورهای همسایه هدف اصلی صادرات برای کشور ما هستند که باید ضمن تعیین اولویتها، بسترهای لازم را برای گسترش همکاری با این کشورها فراهم کنیم.
وی با تأکید بر ضرورت ایجاد و تکمیل زیرساختهای همکاری با کشورهای همسایه، اظهار کرد: در این دوره تلاش شد علیرغم همه محدودیتها، راهآهن سراسری کشور به راهآهن کشورهای همسایه متصل شود و در این زمینه گامهای مؤثری برداشته شد.
معاون اول رئیسجمهور افزود: در بخش حملونقل جادهای و ساماندهی مرزها نیز ضعفهایی وجود دارد که لازم است تقویت ناوگان حملونقل جادهای به شکل ویژه در دستور کار قرار گیرد و در مرزها نیز شرایطی فراهم شود تا شاهد معطلی طولانیمدت کامیونها برای عبور از مرز نباشیم.
جهانگیری با اشاره به نقش پراهمیت اتاقهای مشترک بازرگانی ایران و کشورهای همسایه در توسعه مبادلات تجاری، خاطرنشان کرد: باید برای اتاقهای مشترک بازرگانی اهمیت و جایگاه ویژهای قائل شویم. حل مسائل و مشکلات پیش روی بازرگانان و تجار نیازمند پیگیری و سازماندهی دقیق و منسجم است که اتاقهای مشترک بازرگانی میتوانند نقش تعیینکنندهای در این زمینه ایفا کنند.
وی از روسای اتاقهای مشترک بازرگانی ایران و کشورهای همسایه خواست نواقص و گرههای اصلی پیش روی توسعه مراودات تجاری را شناسایی و ضمن در نظر گرفتن محدودیتهای دولت، برای رفع این گرهها راهکارهای عملیاتی و قابلاجرا پیشنهاد دهند.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه روابط اقتصادی و مبادلات تجاری نباید تحت تأثیر برخی مسائل سیاسی قرار گیرد، اظهار داشت: همکاری بخش خصوصی ایران با بخش خصوصی کشورهای همسایه باید همواره رو به رشد باشد چرا که توسعه همکاریهای اقتصادی و گسترش مراودات تجاری میتواند در حل مسائل سیاسی فیمابین نیز مؤثر باشد.
جهانگیری روابط ایران با کشورهای همسایه را راهبردی و استراتژیک توصیف کرد و افزود: رویکرد دیپلماسی اقتصادی ایران این است که هیچ محدودیتی برای همکاریهای تجاری و اقتصادی با کشورها دیگر بهویژه کشورهای همسایه وجود ندارد و نباید اجازه دهیم مبادلات اقتصادی به خاطر برخی مسائل سیاسی حاشیهای کاهش پیدا کند.
وی با اشاره به احتمال بهبود شرایط در ایام پیش رو، گفت: باید برای استمرار تحریمها و یا لغو تحریمها آمادگی و برنامه دقیق داشته باشیم، اما با فرض بهبود شرایط و ایجاد فرصت برای همکاری با کشورهای اروپایی، باید توجه داشته باشیم که کشورهای همسایه اولویت اول در توسعه روابط هستند ضمن آنکه نباید کشورهایی که در شرایط سخت با ما همکاری کردند را نادیده بگیریم.
معاون اول رئیسجمهور موقعیت جغرافیایی ایران را استثنایی توصیف کرد و افزود: ایران علاوه بر منابع طبیعی، از موقعیت جغرافیایی ویژهای برخوردار بوده و محل عبور کریدورهای شمال – جنوب و شرق – غرب است و همسایگی با ۱۵ کشور امکان مهمی برای توسعه در اختیار ما قرار داده است.
جهانگیری با تأکید بر اینکه باید بخش خصوصی بیشازپیش فعال شود و بسترهای لازم برای حمایت فعالان اقتصادی فراهم شود، گفت: تجربه نشان داده موانع تحریم معمولاً گریبانگیر فعالیت اقتصادی دولت است، اما بخش خصوصی با روابط نزدیک و مراوداتی که با بخش خصوصی کشورهای هدف دارد، با محدودیت کمتری برای همکاری اقتصادی مواجه است.
معاون اول رئیسجمهور با قدردانی از روسای اتاقهای مشترک بازرگانی ایران و کشورهای همسایه به خاطر تلاشها و زحمات فراوان در شرایط سخت تحریم، خاطرنشان کرد: اگرچه گاهی سخنانی مطرح میشود که ممکن است باعث رنجش و دلسردی بخش خصوصی شود، اما فعالان اقتصادی و روسای اتاقهای مشترک همواره با روحیه فداکاری به کشور خدمت کردهاند.
در این جلسه که رئیس اتاق بازرگانی ایران، رئیس سازمان توسعه تجارت و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه نیز حضور داشتند، روسای اتاقهای مشترک بازرگانی ایران و افغانستان، امارات، ترکیه، عراق، ارمنستان، عمان، سوریه و پاکستان نیز در سخنانی به بیان مهمترین مسائل و مشکلات پیش رو پرداختند و خواستار رفع موانع و محدودیتهای داخلی و مدیریت یکپارچه در تجارت خارجی شدند.
شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در این جلسه با اشاره به اینکه تقریباً نیمی از صادرات غیرنفتی کشور به کشورهای همسایه انجام میشود، گفت: میزان واردات کشورهای همسایه حدود ۲ هزار میلیارد دلار است که سهم ما از این میزان ۲۵ میلیارد دلار است و این یعنی ظرفیت صادرات به این کشورها بسیار بیشتر از میزان فعلی است.
وی با بیان اینکه اکثر مشکلات برای توسعه همکاری اقتصادی با کشورهای همسایه به مسائل داخلی مرتبط است، خواستار تقویت زیرساختهای حملونقل و رفع مسائل مرزی و مشکلات گمرکی برای توسعه صادرات شد.
انتهای خبر/746/