12 October-2024 السبت - 9 ربیع الثانی 1446 شنبه - 21 مهر 1403 18:47 (GMT) 18:47 ارتباط با ما
خبرگزاری آگاه
تحلیل روندهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران
دوشنبه 25 اسفند 1399 ساعت 12:5
تحلیل روندهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران
استاد تمام دانشگاه علامه طباطبایی به تحلیل روندهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران پرداخت.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، نخستین نشست از سلسله نشست‌های انتخابات در جمهوری اسلامی ایران با موضوع «تحلیل روندهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران» با حضور غلامرضا خواجه‌سروی، استاد تمام دانشگاه علامه طباطبایی و عضو هیئت مدیره انجمن علمی جامعه‌شناسی ایران به همت مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی و همکاری انجمن علمی جامعه‌شناسی سیاسی ایران برگزار شد.

خواجه‌سروری در این نشست گفت: دموکراسی در ایران در سال ۱۳۵۷ کلید خورد و مردم وارد دموکراسی شدند. کشور ما بالغ بر ۳ هزار و ۵۰۰ سال نظام شاهنشاهی داشت و اینکه بخواهد نظام را اصلاح کند نیازمند تمرین و ممارست زیاد بود که با درایت امام خمینی (ره) و مردم ایران این اتفاق مهم رقم خورد. رقابت سیاسی در ایران قبل از پیروزی انقلاب ایران بوده که نسبت به ثبات سیاسی نقش کاهنده‌ای را ایفا کرده است.

وی درباره دوران به وجود آمدن مشروطیت گفت: مشروطیت برای این آمد که مفهومی به نام ملت را خلق کند. در واقع رقابت سیاسی موجب شده که به تدریج رقابت، به خدمت بالندگی نظام‌سیاسی قرار بگیرد. ما در مواقعی نواقص و روندهای نامزدها را در انتخابات ریاست‌جمهوری مشاهده می‌کنیم اما در عین حال جمهوری اسلامی به‌خوبی توانسته با کنترل این مسئله اجازه بدهد که به تدریج این تغییرات و تحولات نظام سیاسی در ایران اتفاق بیفتد.

استاد تمام دانشگاه علامه طباطبایی بیان کرد: نخستین انتخابات ریاست جمهوری در ایران از جنبه‌های مختلف قابل مطالعه است. این نخستین انتخاباتی است که به اعمال حاکمیت سیاسی در ایران مربوط می‌شود. شاید بتوان گفت یکی از انتخابات نمونه جمهوری اسلامی ایران نیز است که در این دوره بنی‌صدر، رئیس جمهور کشور ایران شد. از رموز موفقیت بنی‌صدر به سه نکته می‌توان اشاره کرد. نکته اول تلاش برای ارتباط با طبقات متوسط رو به پایین جامعه و نکته دوم نوآوری در بخش اقتصاد کشور بود و همچنین نکته سوم استفاده از جوانان به ویژه قشر دانش‌آموز، دانشجو، معلمان و فرهنگیان بود. در واقع بنی‌صدر بدون داشتن هیچگونه حزبی توانست در انتخابات پیروز بشود.

خواجه‌سروری ادامه داد: با اینکه مردم خودشان انقلاب کردند و نظام خود را تغییر دادند با این حال باز هم امام خمینی (ره) فرمودند که رفراندوم برگزار بشود و مردم جمهوری اسلامی را انتخاب کردند.

وی به انتخابات ریاست جمهوری‌ دوره‌های بعدی اشاره کرد که بعد از دوره بنی‌صدر و شهید رجایی، رؤسای جمهور ایران به مدت ۸ سال ریاست کردند.

این استاد دانشگاه گفت: بعد از شهادت شهید بهشتی و شهید باهنر، هیچ شخصیتی مانند مقام معظم رهبری نبودند. اما در دور دوم ریاست جمهوری، رهبر انقلاب منتقد ویژه‌ای به نام سید محمد کاشانی داشت که نقدهای مختلفی به دولت زمان آیت‌الله خامنه‌ای داشت. همچنین در سال ۱۳۶۸ دوره اول ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی بوده که وی با اختلاف اکثریت آرا رئیس‌جمهور شد.

خواجه‌سروری افزود: در دور بعدی توکلی رقیب جدی برای هاشمی بود که باعث ریزش بسیاری از آرای مرحوم هاشمی شد و در رقابتی نفس‌گیر باز هم مرحوم هاشمی رفسنجانی برای بار دوم به ریاست جمهوری ایران رسید. اما در دوره بعدی خاتمی توانست در همان دوره اول ریاست جمهوری در رقابتی نفس‌گیر با ناطق نوری به پیروزی در انتخابات برسد. همچنین در انتخابات سال ۸۸ با توجه به آن اتفاقاتی افتاد که باعث شد کام مردم تلخ شود ولی از حضور پرشور مردم در انتخابات حکایت داشت.

وی خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب با تمام این تفاسیر و مشکلات تأکید دارند مردم حضور پرشوری را در انتخابات ریاست جمهوری آتی رقم بزنند.

در انتهای جلسه خواجه‌سروری به پرسش‌های اساتید حاضر در کلاس پاسخ داد.

انتهای خبر/8592/