ستوانیکم فاطمه واسع حقدوست در گفتوگو با خبرنگار آگاه درخصوص اهمیت نظارت والدین بر فضای مجازی، اظهار کرد: فضای مجازی، تنها رسانهای تک بعدی مثل تلویزیون نیست، بلکه محیطی است با قابلیت تعامل بالا، کاملا سرگرم کننده و همه جانبه که به خاطر ویژگیهایش، بسیار جذاب و متقاعدکننده بوده و میتواند چیزهایی را که فراتر از دسترسیها و تواناییهای فیزیکی ما هستند در اختیارمان قرار دهد.
وی افزود: یکی از مهمترین نگرانیهای اکثر والدین آن است که فرزندانشان به آسیبهای روانی و اجتماعی مانند درگیری در انحرافات فضای مجازی دچار نشوند؛ در این میان ممکن است بعضی از والدین تلاشهای زیادی جهت جلوگیری از آسیبهای فرزندشان انجام دهند.
کارشناس ارشد روانشناسی عمومی ادامه داد: مهمترین نکتهای که والدین باید به آن توجه کنند، ارتباط مثبت و سالم با فرزندان است که عامل پیشگیری کننده از آسیبهای روانی و اجتماعی به خصوص وابستگی به فضای مجازی در فرزندان است که میتواند به رشد و سلامت کودکان و نوجوانان کمک کند.
وی با بیان اینکه فرزندانی که ارتباط خوبی با والدین خود دارند از بسیاری از مشکلات و آسیبهای اجتماعی به خصوص از اعتیاد به فضای مجازی در امان میمانند، گفت: ارتباط غنی و سالم والدین با فرزندان، یکی از اساسیترین عوامل محافظت کننده از آسیبهای روانی و اجتماعی به ویژه اعتیاد به فضای مجازی محسوب میشود.
این روانشناس اضافه کرد: مهم است که والدین بتوانند بر رفتارهای فرزندان خود نظارت داشته باشند. نظارت ناکافی بر رفتار فرزندان با پیامدهای خطرناک متعددی ارتباط دارد؛ مانند کاهش نمرات درسی، افزایش رفتارهای بزهکارانه، مصرف سیگار، افزایش ارتباط با دوستان و همسالان ناباب و... که انجام هر یک از این رفتارها با پیامدها و مشکلات سنگین و متعددی همراه است و به راحتی میتواند زندگی یک کودک یا نوجوان را در معرض خطرهای جدی قرار دهد. هر یک از رفتارها، به تنهایی زمینه رفتارهای ناسالم و مشکلات متعدد دیگری را نیز فراهم خواهد کرد.
وی درخصوص چارچوب نظارت والدین افزود: نظارت والدین به مفهوم مراقبت از فرزندان است. مراقبت از اینکه فرزندشان هر روز چه کارهایی را انجام میدهد، دانستن اینکه او دقیقا کجا است، وقتش را چگونه میگذراند و اینکه یک بزرگتر مواظب او است. در واقع نظارت، مهارتی است که دربردارنده ارتباطات و نظم خانوادگی صحیح بوده و این کار شامل تبادل اطلاعات، شفاف سازی انتظارات از فرزندان، تعیین حدود در مواقع لازم و انتخاب شیوه صحیح برای مدیریت فرزندان در آن حدود است. نظارت بر رفتار فرزندان، یکی از مهارتهای ارتباطی است که والدین متناسب با رشد فرزندان خود به کار میبرند تا با آنان در مورد نگرانیهای خود از بعضی از رفتارهای آنان صحبت کنند و همچنین از نوع فعالیتهای آنان آگاه شوند.
این کارشناس ارشد روانشناسی عمومی درخصوص مدیریت فضای مجازی کودکان توسط والدین نیز، تصریح کرد: والدین باید از ابزارهای کنترلی و نظارتی جهت مدیریت استفاده از فضای مجازی و بازیهای رایانهای استفاده کنند، همچنین مدت زمان بازی را محدود و به شرح و توضیح بازی و گروه سنی متناسب برای آن بازی دقت کنند. در واقع از فرزندان خود بخواهید تا تکالیف خود را قبل از بازی انجام دهند. دستگاه بازی یا کامپیوتر را در اتاق خواب فرزند قرار ندهید. با فرزندان خود بازی خلاقانه و سرگرم کننده انجام دهید و همچنین در مورد محتوای بازی از فرزندان خود سوال کنید.
حقدوست اضافه کرد: والدینی که سختگیریهای زیادی را اِعمال میکنند و یا بسیار ملایم هستند، معمولا در دور نگه داشتن فرزندشان از رفتارهای پرخطر خوب عمل نمیکنند. باید به نوع شخصیت فرزندتان و اینکه شما چه نوع والدی هستید، توجه کنید و سپس قوانین سادهای که برای همه قابل فهم است، تعیین کنید. پیش از تعیین قوانین با فرزندتان صحبت کنید تا ببینید که آیا قوانین را رعایت خواهند کرد؛ با او صحبت کنید تا متوجه شوید که آیا نیاز به ایجاد تغییراتی در قوانین در دورههای زمانی مختلف وجود دارد؟!
انتهای خبر/95406/