به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، آمارهای رسمی «رصدخانه مهاجرت ایران» وابسته به بنیاد ملی نخبگان نشان میدهد که تعداد دانشجویان و دانشآموختگان ایرانی در کشور ترکیه، طی سالهای اخیر حدود 1300 درصد افزایش یافته و از ۴۳۸ دانشجو در سال ۲۰۱۳ به ۶۰۹۹ دانشجو در سال ۲۰۱۷ رسیده است ؛ آماری که زنگ خطر تنزل سلیقه نخبگان کشور را به صدا در آورده و نگرانیها را در اینباره تشدید کرده است.
تعاملات علمی بینالمللی حتما؛ کشورهای سطح پایین هرگز
درباره این اتفاق، رئیس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری در معاونت علم و فناوری ریاستجمهوری صحبتهای قابلتاملی دارد. دکتر «مهدی قلعهنوی» در گفتوگو با خراسان میگوید: «ما کاملا به همکاریهای بینالمللی در عرصه علم و فناوری علاقهمندیم و معتقدیم دنیای دانش مرز ندارد؛ بنابراین هم از حضور دانشجویان و نخبگان ایرانی در دانشگاههای برتر جهان استقبال میکنیم و هم حضور دانشجویان دیگر کشورها در دانشگاههای ایران را فرصت خوبی برای توسعه تعاملات علمی میدانیم. اما قطعا مطلوب ما، حضور دانشجویان ایرانی در کشورهای صاحبنام و سطح اول علم و فناوری از جمله کشورهای آمریکای شمالی، روسیه و چین است نه کشورهایی که سطح علمی پایینی دارند».
دکتر قلعهنوی میافزاید: «طبیعتا تصمیمگیری درباره انتخاب مقصد مهاجرت، به عهده خود دانشجویان و فارغالتحصیلان است؛ اما این عزیزان باید بدانند که برخی کشورهای منطقه فقط دانشگاههایی با ساختمانهای زیبا و شیک دارند، در حالی که از نظر علمی ظرفیت خاصی برای ارائه به دانشجو ندارند و اگر خود دانشجویان بررسی کنند، متوجه میشوند که کشور ما در بسیاری از حوزههای علم و فناوری یک سر و گردن از برخی کشورهای منطقه بالاتر است». البته دکتر قلعهنوی تاکید میکند که همچنان باید تلاش کنیم مشکلات پیش روی نخبگان در کشور را رفع کنیم و با حمایت بیشتر از بخش خصوصی استارتاپی بستر مناسبتتری را برای فعالیت آن در داخل کشور فراهم سازیم».
رئیس مرکز تعاملات بینالمللی به موضوع مهم دیگری در زمینه مهاجرت نخبگان هم اشاره میکند: «از این نکته هم نباید غافل شویم که برخی کشورها برای پذیرش نخبگان ایرانی، شرایط سادهای میگذارند و به راحتی آنها را جذب میکنند اما وقتی زمان تعاملات علمی فرا میرسد، با ایرانهراسی و ایجاد انواع محدودیتها مانع بازگشت آنها به ایران میشوند». با این حال معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری طی سالهای اخیر تلاشهای گسترده برای بازگشت نخبگان علمی به کشور داشته که ثمره آن بازگشت 1800 نفر آنها از ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا به کشور بوده است.
آمار بازگشت فارغ التحصیلان از ۱۸۰۰ نفر از ۲۰۰ دانشگاه دنیا عبور کرده و این افراد در شرکت های دانش بنیان و هیئت علمی دانشگاه مشغول به کار شده اند». برنامه دکتر ستاری و همکارانش در این زمینه، اجرای طرح «همکاری با متخصصان و دانشمندان ایرانی غیرمقیم» بوده که توسط مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری پیگیری شده است.
نکته قابل توجه اینکه، بر اساس پیمایش سال 97 رصدخانه مهاجرت ایران، دانشجویان و دانشآموختگان علاقهمند به مهاجرت، به طور بالقوه برای بازگشت به کشور تمایل دارند و در صورت فراهمبودن بستر مناسب این مهم دستیافتنی است، همانطور که طی حدود 5 سال اخیر به بازگشت 1800 نخبه منجر شده است و میتواند تداوم داشته باشد.
آنچه در این بخش میخوانید، اطلاعات قابلتوجهی از سالنامه آماری رصدخانه مهاجرت ایران است:
مقصدهای اصلی دانشجویان ایرانی (گزارش رسمی یونسکو) به ترتیب: آمریکا، ترکیه، آلمان، ایتالیا، کانادا، مالزی، استرالیا، امارات، هند، اتریش، فرانسه، مجارستان و انگلستان
منبع: روزنامه خراسان
انتهای خبر/2428/
برچسب ها
- دلیل افت فشار آب تهران در روزهای اخیر چیست؟
- ورود 35 همت منابع به صندوق توسعه بازار برای حمایت از بورس
- نیمی از جمعیت شهری ایران در معرض چالش ناپایداری تأمین آب شرب
- تسویه بدهی ایرلاینها با عراق شرط پروازهای اربعین 1404
- هستهای در کشاورزی ـ 12| بهینهسازی فتوسنتز و افزایش کارایی گلخانهها؛ با کنترل هستهای
- توقف تولید 200 هزار بشکه نفت عراق در پی حملات پهپادی
- هواشناسی ایران1404/4/27؛هشدار افزایش دما در 12 استان
- تجارت چین و آمریکا بیش از 10 درصد کاهش یافت
- تردد روان در محورهای شمالی/ ترافیک در آزادراه پردیس ـ تهران
- پایان تروریسم، برای ترکیه رونق اقتصادی میآورد؟
- تأیید رسمی حذف سرخک و سرخجه در ایران توسط سازمان جهانی بهداشت
- آمادهباش 8هزار نیروی پلیس راهور برای تأمین ایمنی تردد زائران اربعین 1404
- بوشهر؛ نقطه آغاز تولید برق هستهای ایران با غنیسازی اورانیوم
- روایت شهادت دانشآموزان کودک و نوجوان؛ شهدای دانشآموز جنگ 12 روزه در یک قاب + تصاویر
- آغاز عملیات اجرایی بازسازی واحدهای آسیبدیده در جنگ از شنبه
- نخستین روز کنکور با رقابت 327هزار داوطلب آغاز شد
- تشکیل کمیته دادخواهی جنایات جنگی اسرائیل توسط اسکودا و کانون وکلای دادگستری
- تأمین 800 میلیون دلار ارز برای دارو و تجهیزات پزشکی تا نیمه تیرماه
- روایت میلاد حاتمی از حمله اسرائیل به زندان اوین+فایل صوتی
- توصیههای ضروری پلیس راهور به داوطلبان کنکور/ تمهیدات ترافیکی آزمون سراسری اعلام شد