یکشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۵
الأحد ٣٠ ربیع‌الثانی ١٤٤٨
Sunday 11 October 2026
متن خبر

ثبت بین‌المللی اختراع ویژه استاد دانشگاه تهران

شنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۵
ثبت بین‌المللی اختراع ویژه استاد دانشگاه تهران
اختراع «الکتروکموتراپی در نواحی حساس و دشوار جراحی» با پژوهش و اجرای دکتر محمد عبدالاحد، استاد دانشگاه تهران، به عنوان پتنت ویژه بین‌المللی ثبت رسمی شد.

به گزارش خبرگزاری آگاه، اختراع بین‌المللی «الکتروپوریشن/ الکتروکموتراپی نواحی حساس از نظر جراحی» به سرپرستی محمد عبدالاحد، استاد دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، در اداره ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا (USPTO) گرنت شد. این پتنت با شماره US 12,746,388 B2 و تاریخ ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۶ در USPTO ثبت شده است.

این اختراع حاصل مرحله ملی PCT/IB2023/058455 و منتشر شده به شماره WO2025/046258 است. عنوان ثبت‌شده آن «ELECTROPROPATION/ELECTROCHEMOTHERAPYOF SURGICALLY SENSITIVE REGIONS» است و در فهرست مخترعان، نام دکتر محمد عبدالاحد و جمعی از پژوهشگران و پزشکان از جمله دکتر سید روح‌الله میری و دکتر حبیب‌الله محمودزاده دیده می‌شود.

فناوری الکتروکموتراپی در نواحی حساس و دشوار جراحی، با طراحی الکترودهای غیرتهاجمی / کم‌تهاجمی و بهره‌گیری از خلأ و میدان مغناطیسی، امکان اعمال الکتروکموتراپی در نواحی حساس و دشوار بدن را فراهم می‌کند.

بر اساس متن و نمودارهای پتنت، این فناوری دو سامانه اصلی را معرفی می‌کند:پروب الکتروپوریشن سطحی خلأ-یار: این پروب شامل الکترودهای تیغه‌ای U شکل است که به صورت سطحی با بافت در تماس قرار می‌گیرند. با اعمال خلأ در محدوده ۰٫۵- تا ۰٫۷- بار، بافت به سمت الکترودها کشیده شده و تماس کامل و یکنواخت برقرار می‌شود. سپس پالس‌های الکتریکی، مثلاً ۸ پالس مربعی با دامنه ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ ولت بر سانتی‌متر و مدت ۱۰۰ میکروثانیه، برای الکتروپوریشن اعمال می‌شود. این طراحی از خونریزی، پارگی یا آسیب به بافت‌های حساس جلوگیری می‌کند.
 

دستگاه الکتروپوریشن درون‌تنی با الکترود انعطاف‌پذیر مغناطیسی: در این سامانه، زنجیره‌ای از مگنت‌های کروی به صورت انعطاف‌پذیر وارد بدن می‌شود و یک الکترود صفحه‌ای مغناطیسی یا فولاد فرومغناطیس از بیرون، حرکت آن را هدایت می‌کند. یک دوربین متصل به مگنت اول، موقعیت الکترود را ردیابی می‌کند. این روش برای اندام‌های توخالی و مجاری مانند روده، مری، واژن، معده، دوازدهه، کولون، دهانه رحم و رحم طراحی شده است.

در بیان اهمیت این اختراع می‌توان گفت: الکترودهای سوزنی متداول در الکتروکموتراپی برای بافت‌های حساس مانند عروق، اعصاب و روده خطر خونریزی و سوراخ‌شدن اندام‌های حیاتی را ایجاد می‌کنند. الکترودهای صفحه‌ای نیز تماس مؤثر کافی ندارند. فناوری جدید با طراحی غیرتهاجمی / کم‌تهاجمی، امکان دسترسی به نواحی دشوار و اعمال میدان الکتریکی با حداقل آسیب را فراهم می‌کند.

در مثال‌های پتنت، در موش‌های BALB/c با تومور 4T1 پستان، گروه درمان‌شده کاهش معنادار اندازه تومور را در روزهای ۴ و ۷ نشان داد، در حالی که گروه کنترل چنین کاهشی نداشت. در خرگوش نیوزیلندی نیز الکتروپوریشن ناحیه رکتوم و رکتوسیگموئید انجام شد و تصویربرداری CT ۱۲ روز بعد، آسیب بافتی ناشی از ورود الکترودها و تحریک الکتروپوریشن نشان نداد.

این دستاورد حاصل همکاری حوزه بیوالکترونیک سرطان و جراحی سرطان است و در آن دکتر محمد عبدالاحد، استاد دانشکدگان فنی دانشگاه تهران و برنده جایزه جهانی مصطفی ۲۰۱۹، در کنار سید روح‌الله میری، دانشیار جراحی سرطان و رئیس انستیتو کانسر، و دکتر حبیب‌الله محمودزاده، استاد جراحی سرطان انستیتو کانسر، نقش داشته‌اند.

این فناوری می‌تواند گامی مهم در توسعه نسل جدید درمان‌های موضعی سرطان باشد؛ درمان‌هایی با هدف افزایش اثرگذاری بر تومور و کاهش آسیب به بافت‌های سالم و ساختارهای حیاتی. نتایج فعلی پیش‌بالینی است و مسیر بالینی آن نیازمند مطالعات تکمیلی است.

انتهای خبر/282286/

اخبار اقتصادی
آژانس مسافرتی سلام پرواز ایرانیان
اخبار اجتماعی
فروشگاه اینترنتی سفیر