26 April-2024 الجمعة - 18 شوال 1445 جمعه - 7 اردیبهشت 1403 10:14 (GMT) 10:14 ارتباط با ما
خبرگزاری آگاه
تعامل بین رشته‌ای، نگاه 360 درجه به علم است/ در دانشگاه ایلینوی آمریکا مدت‌ها روی بین‌رشته‌ای ها مطالعه شده است
پنجشنبه 14 اسفند ساعت 20:54
تعامل بین رشته‌ای، نگاه 360 درجه به علم است/ در دانشگاه ایلینوی آمریکا مدت‌ها روی بین‌رشته‌ای ها مطالعه شده است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در زمینه‌های مختلف چون فرهنگ نیازمند مطالعات بین‌رشته‌ای هستیم اما جز با کار عمیق و پرحجم ممکن نیست.

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسی‌های آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در اولین جلسه «مجمع مراکز فرهنگ‌پژوهی»، فرهنگ را موضوعی چند لایه و پیچیده و اثرگذاری در آن را نیازمند همکاری و مطالعات بین‌رشته‌ای مانند علوم‌شناختی، روانشناسی، هوش مصنوعی، جامعه‌شناسی، روانشناسی، علوم سیاسی، ارتباطات و حتی علوم مهندسی دانست.

عاملی در گفتگو با خبرنگار آنا در مورد اهمیت و نقش همکاری دانشکده‌ها و مطالعات بین‌رشته‌ای در دانشگاه گفت: از دهه 60 به این سو به دلیل پیچیدگی‌ای که در نظام تولید صنعتی و تولید کالایی به وجود آمده و درست از زمانی که ایده دانش یکپارچه شکل گرفته ضرورت نگاه چند رشته‌ای و مطالعات بین‌رشته‌ای بیشتر شده است.

این استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران در پاسخ به اینکه تلفیق رشته‌های فنی و مهندسی با علوم شناختی و ارتباطات و فراتر از آن علوم انسانی حکمت‌پایه چگونه ممکن است و چه فرآیندی دارد، گفت: این موضوع نیازمند الزاماتی است. متاسفانه سازوکارهای بین‌رشته‌ای در کشور ما بسیار ضعیف است و حوزه‌های بین‌رشته‌ای نه در سطح تصویب رشته‌ها درست تعریف شده و نه در محیط‌های دانشگاهی، دلیل آن هم ساختار گروه‌ها و دپارتمان‌هایی است که به شکل مطلق در دانشگاه تعریف شده است. گاه مشاهده می‌کنیم در دانشگاه‌های فنی یک دپارتمان علوم انسانی هم خارج از دانشکده‌ها و رشته‌های رسمی مستقر شده ولی باز هم تلفیق صورت نگرفته است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه افزود: البته برخی از دانشگاه‌ها به سمت این تلفیق رفته‌اند مثلا در دانشگاه تهران مسئولیت حوزه‌های بین‌رشته‌ای به پردیس البرز واگذار شده است و این امید وجود دارد موضوع بین‌رشته‌ای‌ها در ساختار دانشگاه پر رنگ‌تر شود.

وی گفت: از دیگر دانشکده‌هایی که موضوع بین‌رشته‌ای را جلو می‌برند می‌توان به دانشکده علوم و فنون نوین اشاره کرد که تلفیق و تعامل بین‌رشته‌ای هر چند سخت اما در آن تقویت شده است.

عاملی گفت: همکاری دانشکده‌های مختلف با هم در عرصه‌های گوناگون نیازمند زمان و ممارست و کار پرحجم است حتی دانشگاه‌های مهم جهان مانند ایلینویز آمریکا هم که دارای گروه‌های تلفیق و ترکیب هستند سال‌ها برای آن زمان گذاشته‌ و کار مطالعاتی عملیاتی عمیقی انجام داده‌اند که در اصطلاح نگاه 360 درجه‌ای به علم نامیده می‌شود.

انتهای خبر/7671/

پر بازدید ترین اخبار
گفتگوی ویژه
دیدگاه
اخبار برگزیده
آخرین اخبار