با توجه به سازوکار عرضه و تقاضایی در سیاست جدید ارزی، بایستی آثار اولیه اجرای آن در کم اظهاری صادرات و افزایش بازگشت ارز صادراتی و در نتیجه کاهش ناترازی گمرکی نمود پیدا کند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آگاه، یکی از چالشهای اصلی در نظام اقتصادی کشور طی سالهای اخیر، عدم بازگشت کامل ارزهای صادراتی و کماظهاری صادرات بوده است. این دو معضل، تا حد زیادی به وجود کارتهای یکبار مصرف بازرگانی و اختلاف میان نرخ ارز رسمی و غیررسمی مرتبط است. سیاست جدید ارزی که در حال حاضر به صورت آزمایشی اجرا شده و قرار است از ابتدای بهمنماه به طور رسمی رونمایی شود، میتواند به حل این مشکلات کمک کند.
کاهش ناترازی گمرکی؛ رویکردی که باید تداوم یابد
بررسیها نشان میدهد که میزان ناترازی گمرکی، که سال گذشته حدود 18 میلیارد دلار بود، امسال به حدود 8 میلیارد دلار کاهش یافته است. این کاهش، حاصل اقدامات نظارتی و اصلاحات صورتگرفته در سیاستهای ارزی و تجاری است. اگر این روند در چارچوب سیاست جدید ارزی ادامه یابد، میتوان انتظار داشت که کماظهاری صادراتی کاهش یابد و در نتیجه بازگشت ارز صادراتی به کشور افزایش پیدا کند.
نقش سیاست جدید ارزی در تعادل واردات و صادرات
در سیاست جدید ارزی، نرخ ارز رسمی بر اساس سازوکار عرضه و تقاضا در سامانه رسمی تعیین میشود. این رویکرد میتواند دو اثر مهم داشته باشد:
کاهش انگیزه کماظهاری صادرات: با نزدیکشدن نرخ رسمی به نرخ بازار، تفاوت میان این دو کاهش مییابد و در نتیجه انگیزه سوءاستفاده از کارتهای یکبار مصرف و کماظهاری از بین میرود.
افزایش بازگشت ارز صادراتی: در شرایطی که نرخ رسمی جذابیت بیشتری برای صادرکنندگان ایجاد کند، آنها ملزم خواهند بود ارز حاصل از صادرات خود را به سامانه رسمی برگردانند.
پایان بهانهها برای صادرکنندگان بزرگ
طبق آییننامه بازگشت ارز صادراتی و تبصره ذیل بند 1 ماده 8 این آییننامه، صادرکنندگان بزرگ پتروشیمی، پالایشی، فولاد و فلزات رنگین، و فرآوردههای نفتی موظف هستند 100 درصد ارز حاصل از صادرات خود را به سامانه رسمی بازگردانند. حالا با اجرای کامل سیاست جدید ارزی، دیگر بهانهای برای تخلف یا تأخیر در بازگشت ارز یاسودجویی از رویه های نامتعارف وجود ندارد.
اهداف سیاست جدید؛ بازگشت تعادل به تجارت غیرنفتی
سیاست جدید ارزی، با تأکید بر شفافیت در بازگشت ارز صادراتی و کاهش کماظهاری، میتواند به ایجاد تعادل بین واردات و صادرات غیرنفتی کمک کند. این تعادل، به معنای رشد پایدارتر اقتصاد و کاهش فشار بر ذخایر ارزی کشور خواهد بود.
اکنون که چند هفتهای از اجرای آزمایشی این سیاست میگذرد، انتظار میرود با آغاز رسمی آن در بهمنماه، روند بازگشت ارز صادراتی بهبود چشمگیری پیدا کند. در این چارچوب، لازم است نظارت دقیقتر بر عملکرد صادرکنندگان صورت گیرد و ابزارهای کنترلی همچون سامانههای هوشمند ارزی و تجاری تقویت شوند تا از تخلفات احتمالی جلوگیری شود.
به نظر میرسد، با اجرای سیاست جدید ارزی، کشور در مسیر کاهش ناترازی تجاری و بازگشت منابع ارزی به چرخه رسمی اقتصاد گامهای بلندی برداشته است. اکنون باید منتظر نتایج این سیاست در ماههای آینده بود.
انتهای خبر/119600/
- اعلام زمان واگذاری سهام صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی
- قیمت جهانی نفت امروز 1403/10/29 |برنت 80 دلار و 79 سنت شد
- سیاست جدیدارزی؛ از مهارکماظهاری تا افزایش بازگشت ارزصادراتی
- توافق لندن و بغداد؛ از شراکت راهبردی تا احیای اقتصاد انگلیس
- هواشناسی ایران1403/10/28؛هشدار نارنجی کولاک برف در 6 استان
- حسینزاده: به دنبال توانمندسازی اقتصاد و توسعه اشتغال پایدار در خوزستان هستیم
- امنیت غذایی محور همکاری اقتصادی و کشاورزی ایران و روسیه است
- رکورد تحویل گاز شیرین به شبکه سراسری 6 بار شکست
- آمارهای جالب از حراج 14 تن شمش طلا در 1 سال
- وزیر اقتصاد تاجیگستان: ایران باید اولین شریک تجاری ما باشد
- راه اندازی ۶ مرکز مقابله با آسیبهای اجتماعی
- رشد ۱.۱ درصدی جمعیت تحت پوشش تأمین اجتماعی همدان
- اعلام زمان واگذاری سهام صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی
- حضرتی: رئیسجمهوری برنامههای مهمی در حوزه اجتماعی در پیش دارد/شاهد اتفاقات خوبی در آینده خواهیم بود
- منزلت اجتماعی معلمان تقویت شود
- هوای تهران امروز هم "ناسالم" است
- گذرهای فرهنگ و هنر، انسجام اجتماعی ایجاد میکند
- ارتقای سرمایه اجتماعی، اولویت مهم لرستان است
- تعرفه پلکانی گاز پرمصرفها ابزاری برای تحقق عدالت اجتماعی
- دانشآموزان از اعتکاف بازماندند؛ اطلاعیه دیرهنگام تهران