شنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۵
السبت ٠٨ ذی‌القعده ١٤٤٧
Saturday 25 April 2026
متن خبر

پژوهشگران بین المللی نسبت به حملات به نهادهای علمی و دانشگاهی ایران ابراز «نگرانی عمیق» کردند

جمعه ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۵
پژوهشگران بین المللی نسبت به حملات به نهادهای علمی و دانشگاهی ایران ابراز «نگرانی عمیق» کردند
نزدیک به ۱۴۰۰ پژوهشگر بین المللی، از جمله دو برنده جایزه نوبل، نامه‌ای سرگشاده را امضا کرده‌اند که در آن حملات آمریکا و اسرائیل به نهادهای دانشگاهی ایران را محکوم می‌کنند. امضاکنندگان از جامعه جهانی فراخوانده‌اند تا «زیرساخت‌های علمی را محافظت کنند، از حیات دانشگاهی دفاع نمایند و این اصل را پاس بدارند که نهادهای خدمت‌رسان به دانش هرگز نباید در جنگ به عنوان اهدافی قابل‌صرف در نظر گرفته شوند».

به گزارش خبرگزاری آگاه از فیزیکس ورلد، این نامه که خطاب به دبیرکل سازمان ملل متحد، مدیرکل یونسکو، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل و «دولت‌های تمام طرف‌های درگیر در منازعه» نوشته شده، توسط علیرضا قائم‌زاده، فیزیک‌دان نظری ماده چگال، و همکارانش از دانشگاه علوم و فناوری نروژ آغاز شده است.

امضاکنندگان که شامل مای-بریت موزر و ادوارد موزر، برندگان مشترک جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی سال ۲۰۱۴ نیز می‌شوند، «نگرانی عمیق» خود را نسبت به حملاتی ابراز کرده‌اند که به گفته آن‌ها «آزمایشگاه‌ها، دانشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و سایر نهادهای علمی» را آسیب زده است.

نهادهایی که مورد حمله قرار گرفته‌اند شامل دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه شهید بهشتی، انستیتو پاستور ایران و دانشگاه صنعتی شریف هستند. 

در این نامه آمده است: «نهادهای علمی و آموزشی، فضاهای غیرنظامیِ ضروری برای سلامت عمومی، دانش و بقای انسانی هستند. نابودی آن‌ها جان پژوهشگران، دانشجویان، کادر پزشکی و عموم مردم را به خطر می‌اندازد و آسیب‌هایی پایدار به علم و جامعه وارد می‌کند.»

یکی از امضا کنندگان می‌گوید بسیاری از نهادهای پژوهشی ایرانی که نابود شده‌اند، در طول دهه‌ها و تحت تحریم‌ها ساخته شده بودند. «همکاران من در ایران عمیقاً دل‌سرد شده‌اند از اینکه می‌بینند آنچه تحت چنین شرایط دشواری به دست آورده بودند، به ویرانه تبدیل شده است.»

جان الیس، فیزیک‌دان ذرات از کینگز کالج لندن که از امضاکنندگان این نامه است، می‌گوید بسیاری از فیزیک‌دانان ایرانی را در زمره همکاران و دوستان خود می‌داند و از برخی از نهادهایی که مورد حمله قرار گرفته‌اند، بازدید کرده است.

الیس می‌افزاید: «من هرگونه حمله نظامی به دانشگاه‌ها و در واقع سایر نهادهای آموزشی را محکوم می‌کنم. تنها می‌توانم امیدوار باشم که این نامه سرگشاده و بازتابی که دریافت می‌کند، بتواند به متقاعد کردن طرف‌های درگیر برای پرهیز از چنین حملاتی کمک کند.»

ترورهای علمی تهدیدی برای علم جهانی است

در نامه تأکید شده است: «علم هدف نظامی نیست. دانشگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها نباید به میدان نبرد تبدیل شوند.» همچنین از نهادهای بین‌المللی خواسته شده تا «آسیب‌ها را مستند کنند»، «از پژوهشگران و دانشجویان آسیب‌دیده محافظت نمایند» و «از تحقیقات مستقل درباره نقض قوانین بشردوستانه بین‌المللی حمایت کنند».

یکی از امضا کنندگان به فیزیکس ورلد گفت که به نظر او «به‌ویژه نگران‌کننده» است که نهادهای علمی، مانند آکادمی‌ها و سازمان‌های علمی بین‌المللی، در طول این منازعه عمدتاً سکوت کرده‌اند.

او گفت: «آن‌ها باید درک کنند که تضعیف نهادهای دانشگاهی تنها وضعیت را برای کسانی که به تغییر تدریجی و سازنده در جامعه پیچیده ایران باور دارند، بدتر خواهد کرد.»

انتهای خبر/242756/

اخبار اقتصادی
آژانس مسافرتی سلام پرواز ایرانیان
اخبار اجتماعی
فروشگاه اینترنتی سفیر