تعامل بین رشتهای، نگاه 360 درجه به علم است/ در دانشگاه ایلینوی آمریکا مدتها روی بینرشتهای ها مطالعه شده است
به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسیهای آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در اولین جلسه «مجمع مراکز فرهنگپژوهی»، فرهنگ را موضوعی چند لایه و پیچیده و اثرگذاری در آن را نیازمند همکاری و مطالعات بینرشتهای مانند علومشناختی، روانشناسی، هوش مصنوعی، جامعهشناسی، روانشناسی، علوم سیاسی، ارتباطات و حتی علوم مهندسی دانست.
عاملی در گفتگو با خبرنگار آنا در مورد اهمیت و نقش همکاری دانشکدهها و مطالعات بینرشتهای در دانشگاه گفت: از دهه 60 به این سو به دلیل پیچیدگیای که در نظام تولید صنعتی و تولید کالایی به وجود آمده و درست از زمانی که ایده دانش یکپارچه شکل گرفته ضرورت نگاه چند رشتهای و مطالعات بینرشتهای بیشتر شده است.
این استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران در پاسخ به اینکه تلفیق رشتههای فنی و مهندسی با علوم شناختی و ارتباطات و فراتر از آن علوم انسانی حکمتپایه چگونه ممکن است و چه فرآیندی دارد، گفت: این موضوع نیازمند الزاماتی است. متاسفانه سازوکارهای بینرشتهای در کشور ما بسیار ضعیف است و حوزههای بینرشتهای نه در سطح تصویب رشتهها درست تعریف شده و نه در محیطهای دانشگاهی، دلیل آن هم ساختار گروهها و دپارتمانهایی است که به شکل مطلق در دانشگاه تعریف شده است. گاه مشاهده میکنیم در دانشگاههای فنی یک دپارتمان علوم انسانی هم خارج از دانشکدهها و رشتههای رسمی مستقر شده ولی باز هم تلفیق صورت نگرفته است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه افزود: البته برخی از دانشگاهها به سمت این تلفیق رفتهاند مثلا در دانشگاه تهران مسئولیت حوزههای بینرشتهای به پردیس البرز واگذار شده است و این امید وجود دارد موضوع بینرشتهایها در ساختار دانشگاه پر رنگتر شود.
وی گفت: از دیگر دانشکدههایی که موضوع بینرشتهای را جلو میبرند میتوان به دانشکده علوم و فنون نوین اشاره کرد که تلفیق و تعامل بینرشتهای هر چند سخت اما در آن تقویت شده است.
عاملی گفت: همکاری دانشکدههای مختلف با هم در عرصههای گوناگون نیازمند زمان و ممارست و کار پرحجم است حتی دانشگاههای مهم جهان مانند ایلینویز آمریکا هم که دارای گروههای تلفیق و ترکیب هستند سالها برای آن زمان گذاشته و کار مطالعاتی عملیاتی عمیقی انجام دادهاند که در اصطلاح نگاه 360 درجهای به علم نامیده میشود.
انتهای خبر/7671/
برچسب ها
- استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان موتور محرک اقتصاد آینده ایران هستند
- هواشناسی ایران1403/10/26؛هشدار ویژه هواشناسی برای 17 استان
- بزرگترین عرضه اولیه فرابورس کشف قیمت شد
- واکاوی اخلال ترکیه در مسیر دسترسی ایران به اروپا
- انویدیا: سیاستهای بایدن در مورد تراشه به ضرر آمریکاست
- اروپا دیگر مقصد ایدهآل شرکتها نیست
- غول انرژی انگلیس: سطح ذخایر گاز "نگرانکننده" است
- جزئیات افزایش 10 میلیون لیتری تولید بنزین کشور
- تجارت ایران و روسیه در آستانه 2 میلیارد دلاری شدن
- آغاز به کار کمیته مزد برای محاسبه دستمزد 1404
- دانشآموزان از اعتکاف بازماندند؛ اطلاعیه دیرهنگام تهران
- کشف سلاح و دستگیری اتباع غیر مجاز با اجرای طرح ارتقای امنیت اجتماعی در زابل
- اولین دموی سکوی ملی هوش مصنوعی ایران راهاندازی میشود
- اولین استفاده مخرب از هوش مصنوعی در تاریخ بشر توسط اسرائیل
- نماز اساس دین در حوزه حکومتی و اجتماعی است
- پخشان عزیزی، مددکار اجتماعی یا عضو یک گروه تروریستی؟
- پخشان عزیزی؛ مددکار اجتماعی یا عضو گروههای تروریستی؟
- سن آسیبهای اجتماعی، از جمله اعتیاد رو به کاهش است | بیش از ۶۰ درصد خانوادههای ایرانی، در بخش پرآشوب و خاموشاند
- ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ما را از آسیبهای اجتماعی مصون میدارد
- ضرورت توجه به تقویت مهارتهای اجتماعی در دانشآموزان