پنجشنبه ۰۳ اردیبهشت ۱۴۰۵
الخميس ٠٦ ذی‌القعده ١٤٤٧
Thursday 23 April 2026
متن خبر

تغییر معادلات اقتصادی جهان با مدیریت تنگه هرمز / کمر هیبت اقتصاد آمریکا در خم تنگه هرمز شکست

پنجشنبه ۰۳ اردیبهشت ۱۴۰۵
تغییر معادلات اقتصادی جهان با مدیریت تنگه هرمز / کمر هیبت اقتصاد آمریکا در خم تنگه هرمز شکست
یک کارشناس اقتصادی، با اشاره به تحولات اخیر در منطقه و مدیریت تنگه هرمز، تأکید کرد: این رخداد‌ها نه‌تنها موجب تغییر در معادلات ژئوپلیتیکی شده، بلکه آثار مستقیم و قابل‌توجهی بر اقتصاد جهانی و کارآمدی تحریم‌ها علیه ایران برجای گذاشته است.

به گزارش خبرگزاری آگاه؛ پس از وقوع جنگ تحمیلی و خباثت دشمن در حمله به مردم ایران، تنگه هرمز با اقدام هوشمندانه و قاطعانه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به کنترل قوای ایرانی درآمده و تحت مدیریت قرار گرفته تا بر اساس حقوق سرزمینی امکان استفاده از این آبراه استراتژیک تنها برای دولت های غیر متخاصم ممکن باشد. 

با توجه به عبور حجم عظیمی از تولیدات نفت و فرآورده های نفتی از این تنگه ؛ در پی این اقدام موج عظیمی از افزایش قیمت نفت و دیگر حامل های انرژی و پس از آن فرآورده های نفتی در جهان پدید آمد و به سرعت به بحرانی عمیق در کشور معاند جمهوری اسلامی تبدیل شد. قوای محور صهیونی آمریکایی تلاش خود را معطوف به بازگشایی تنگه هرمز کردند اما نه تنها موفق نشدند بلکه ترامپ از خشم شکست در خلیج فارس به تهدید مردم ایران و زیرساخت های کشور روی آورد؛ اما هر بار ناتوان تر از گذشته از وحشت پاسخ ایران از تهدیدات خود عقب نشست. 

آخرین بار این تهدیدات آتش بس ۱۵روزه ای بود که ترامپ تهدید کرده بود اگر ایران تسلیم نشود به حملات خود ادامه خواهد داد اما این بار نیز ناتوان از مقابله با قدرت ایران از تهدیدات خود عقب نشسته و به صورت یکجانبه آتش بس را تمدید کرد. این اتفاق در عرصه جهانی حامل پیام بسیار بزرگی بود؛ دوران زورگویی ایالات متحده به پایان رسیده است و تنگه هرمز در دستان ایران برگ برنده بی بدیل است. اما سوال اینجاست که پس از این کنترل ایران بر تنگه راهبردی هرمز راه به کجا خواهد برد و با اقتصاد جهان و تحریم ها چه خواهد کرد. 

حمیدرضا جیهانی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی آگاه، به بررسی ابعاد اقتصادی تحولات اخیر در منطقه و تأثیر آن بر مناسبات بین‌المللی پرداخت و اظهار کرد: با توجه به اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران، کشورمان وارد فاز جدیدی از مواجهه شد که در آن، مدیریت صحنه در سطح منطقه‌ای در دستور کار قرار گرفت.

مدیریت هوشمندانه تنگه هرمز و پیامد‌های جهانی آن

وی افزود: در این چارچوب، ایران با اتخاذ رویکردی هوشمندانه، مدیریت یکی از مهم‌ترین شریان‌های انرژی جهان یعنی تنگه هرمز را در اختیار گرفت؛ مسیری که بخش قابل‌توجهی از انرژی جهان، به‌ویژه سوخت‌های فسیلی از طریق آن تأمین می‌شود.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در پی این اقدام، هزینه‌های حمل‌ونقل دریایی و نرخ بیمه کشتی‌ها به‌طور قابل توجهی افزایش یافت و در نتیجه، قیمت انرژی در بازار‌های جهانی با رشد چشمگیری مواجه شد؛ به‌گونه‌ای که در بسیاری از مناطق از جمله آمریکای شمالی، اروپا، شرق آسیا و اقیانوسیه، آثار تورمی محسوسی ایجاد شد.

افزایش قیمت انرژی و فشار بر اقتصاد آمریکا

جیهانی تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین پیامد‌های این وضعیت، افزایش قیمت بنزین در آمریکا بود که برخلاف وعده‌های انتخاباتی دونالد ترامپ مبنی بر کاهش قیمت سوخت، عملاً شاهد دو برابر شدن قیمت‌ها بودیم؛ موضوعی که فشار تورمی و نارضایتی اجتماعی در این کشور را تشدید کرد.

وی خاطرنشان کرد: همین فشار‌ها موجب شد تا دولت آمریکا به‌دنبال راهی برای خروج از شرایط تنش‌زا باشد و در عمل، از مواضع قبلی خود عقب‌نشینی کند.

تفاوت مدیریت ایران با اقدامات نمایشی آمریکا

این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به اقدامات آمریکا در قالب محاصره دریایی گفت: آنچه آمریکا به‌عنوان محاصره دریایی مطرح می‌کند، بیشتر جنبه نمایشی و مانور نظامی دارد، در حالی که کنترل واقعی عبور و مرور کشتی‌ها در تنگه هرمز در اختیار ایران است.

وی افزود: بر این اساس، کشتی‌ها برای عبور از این مسیر ملزم به هماهنگی با ایران و رعایت ضوابط تعیین‌شده هستند، در حالی که اقدامات آمریکا فاقد چنین اثرگذاری واقعی در سطح تجارت جهانی است.

تداوم تأمین کالا‌های اساسی با وجود محدودیت‌ها

جیهانی در ادامه به برخی نگرانی‌ها درباره تأمین کالا‌های اساسی اشاره کرد و گفت: برخلاف برخی فضاسازی‌ها، طی دوره اخیر هیچ‌گونه کمبود یا اختلال جدی در تأمین کالا‌های اساسی و واسطه‌ای در کشور ایجاد نشده است.

وی تأکید کرد: این امر نتیجه مدیریت مناسب و استفاده از مسیر‌های جایگزین، به‌ویژه در حوزه حمل‌ونقل زمینی بوده و نشان می‌دهد اقتصاد کشور از ظرفیت تاب‌آوری قابل قبولی برخوردار است.

پایان کارایی تحریم‌ها پس از درگیری نظامی

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تحریم‌ها معمولاً مقدمه‌ای برای درگیری‌های نظامی هستند، اظهار کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر تقابل نظامی رخ داده، عملاً کارکرد تحریم‌ها به‌عنوان ابزار فشار کاهش یافته و حتی می‌توان گفت بی‌اثر شده است.

وی افزود: در شرایط کنونی، با تثبیت مدیریت ایران بر تنگه هرمز، ساختار تحریم‌ها—چه در حوزه اقتصادی و مالی و چه در حوزه نظامی کارایی خود را از دست خواهد داد.

تناقض رفتاری غرب در مواجهه با ایران

جیهانی در ادامه به برخی تناقض‌ها در رفتار کشور‌های غربی اشاره کرد و گفت: در حالی که برخی نهاد‌های ایرانی از سوی اروپا به‌عنوان سازمان‌های تحریمی معرفی می‌شوند، در عمل کشتی‌های اروپایی برای عبور از تنگه هرمز ناگزیر به تعامل و انجام تراکنش با همین نهاد‌ها هستند.

وی اضافه کرد: این مسئله نشان‌دهنده شکاف میان مواضع سیاسی و الزامات اقتصادی در کشور‌های غربی است.

چشم‌انداز روابط اقتصادی ایران در دوره جدید

این کارشناس اقتصادی در پایان با اشاره به آینده روابط اقتصادی ایران تصریح کرد: با تثبیت شرایط جدید و تقویت جایگاه ایران در معادلات منطقه‌ای، انتظار می‌رود که کشور‌های مختلف در تعاملات اقتصادی با ایران واقع‌بینانه‌تر عمل کنند.

وی تأکید کرد: در چنین شرایطی، دیگر کشور‌ها به‌راحتی نمی‌توانند به بهانه تحریم‌ها از همکاری با ایران خودداری کنند و این موضوع می‌تواند زمینه‌ساز گسترش روابط اقتصادی بین‌المللی کشور در دوره پیش‌رو باشد.

انتهای خبر/242527/

اخبار اقتصادی
آژانس مسافرتی سلام پرواز ایرانیان
اخبار اجتماعی
فروشگاه اینترنتی سفیر