رئیس کل بیمه مرکزی گفت: پرداخت خسارت به خودروها و محمولههای آسیبدیده در حادثه آتشسوزی بندر شهید رجایی منوط به وجود بیمه بدنه یا بیمه مسئولیت است و در حال حاضر به دلیل ادامه عملیات اطفای حریق، برآورد دقیقی از میزان خسارتها وجود ندارد.
پرویز خسروشاهی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آگاه درباره نحوه پرداخت خسارت به زیان دیدگان حادثه بندر شهید رجایی مخصوصا مالکان خودروهای سواری و سنگین، اظهارداشت: خسارت آن دسته از خودروهایی که به نحوی تحت پوشش بیمه هستند به محض شناسائی و ارزیابی و در اسرع وقت پرداخت خواهد شد.
وی افزود: آن دسته از خودروهای آسیبدیده که بیمه بدنه نداشته باشند، اما به دلیل پارک در محوطهای که مشمول بیمه مسولیت است، میتوانند خسارت دریافت کنند.
رییس کل بیمه مرکزی احتمالا در محوطه هایی که خودروها پارک بوده یا در تردد بودند، تحت پوشش بیمه مسوولیت بوده باشند، تصریح کرد: اما این احتمال هم وجود دارد که پارکینگ یا محوطه ای که خودرو اسیب دیده، مشمول بیمه مسولیت نباشد در عین حال خودرو بیمه بدنه هم نداشته باشد، در این حالت متاسفانه شرکت های بیمه نخواهند توانست خسارتی پرداخت کنند. چرا که خسارت باید از محل بیمه مسولیت یا بدنه پرداخت شود.
خسروشاهی با بیان اینکه شرکتهای بیمه موظف هستند سایر خسارتها را نیز به محض ارزیابی به سرعت پرداخت کنند، افزود: به دلیل اینکه اتش در برخی قسمت ها هنوز کامل خاموش نشده است نمیتوانیم ارزیابی از میزان خسارت ها داشته باشیم.
رییس کل بیمه مرکزی ضمن تاکید براینکه تحلیل درباره میزان خسارت بندر رجایی نیازمند ارزیابی فنی و کارشناسی است، گفت: فعلا براوردی از میزان خسارت نداریم و این موضوع نیازمند بررسی دقیق و کارشناسی است.
او با اشاره به اعزام مدیران و کارشناسان بیمه ای به محل حادثه از روز یکشنبه تصریح کرد: با همکاران خود و شرکتهای بیمه در محل حادثه در ارتباط هستیم ولی هنوز از جهت برآورد میزان خسارات به جمع بندی نرسیدیم.
خسروشاهی گفت: بعد از اتمام اتش سوزی و حضور تیمهای ارزیاب فنی در صحنه میتوان درباره میزان و نحوه پرداخت خسارت به زیان دیدگان نظر داد.
او درباره اینکه ایا تمام بارهای موجود در کانتینرها بیمه بودند؛ گفت: بعد از خاموش کردن اتش، بخش های خسارت دیده باید به تفکیک بررسی شود و با بیمه نامه ها تطبیق داده شوند تا بتوان در این مورد اظهار نظر کرد.
انتهای خبر/158044/
- توسعه دیپلماسی اقتصادی کردستان با حضور در اکسپو ۲۰۲۵
- اقتصاد تک محصولی تهدیدی برای بهار است
- ظرفیتهای گردشگری و زیارت باید به زیست اقتصادی مردم گره خورد
- در بخش آب بدمصرفیم؛ اما صرفا مصرف زیاد عامل تنش آبی نیست
- جزئیات فرونشست زمین در 31 استان کشور + نقشه
- عارف: افزایش حجم مبادلات اقتصادی ایران و قرقیزستان امکانپذیر است
- نقش طلا در اقتصاد جهان از گذشته تا امروز
- رودمعجن؛ پتانسیلهای گردشگری و تأثیر آن بر توسعه اقتصادی و فرهنگی
- خسارت بارها و خودروهای سوخته بندر رجایی چگونه جبران میشود؟
- آخرین وضعیت گمرک شهیدرجایی/استقرار موقت کارکنان در محل جدید
- دستور رئیس قوه قضاییه برای برخورد با مقصرین حادثه بندر رجایی
- تسهیل نقلوانتقال معلمان به تهران/ شرط 5 سال سابقه برای خروج
- صادرات داروهای ایرانی به 40 کشور جهان/ رشد 30درصدی صادرات
- خوشنویسی؛ ابزاری برای بیان آرمانها و مشارکت در تحولات اجتماعی
- وجود اورژانس اجتماعی در هفت شهرستان چهارمحال و بختیاری
- وزارت آب و محیط زیست؛ سرپوشی بر مدیریت ناکارآمد وزارت نیرو؟
- طوفان شدید تهران 2 فوتی و 41 مصدوم بر جای گذاشت
- موتورسیکلت سواران پشت چراغ قرمز طرح ترافیک!
- پذیرش 1200 مصدوم حادثه بندرعباس در بیمارستانها/بستری 200 نفر
- 29 مصدوم و یک فوتی در اثر طوفان شدید پایتخت